Svijet

Obama: Progovorimo protiv fanatizma i mržnje

Obama: Progovorimo protiv fanatizma i mržnje
Obama: Progovorimo protiv fanatizma i mržnje

VAŠINGTON - Američki predsjednik Barak Obama izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 70-ogodišnjice oslobođenja logora Aušvic-Birkenau, da ovaj dan "od nas zahtijeva hrabrost da zaštitimo ugrožene i progovorimo protiv fanatizma i mržnje".

Nedavni teroristički napadi u Parizu "bolan su podsjetnik naše obaveze da osudimo i borimo se protiv porasta antisemitizma u svim formama, uključujući poricanje ili trivijalizaciju holokausta", rekao je američki predsjednik, a saoštila Bijela kuća.

Američki narod danas odaje počast šest miliona Jevreja i milionima drugih žrtava nacističkog režima, rekao je Obama i dodao da poštovanje počinje "našim obnovljenim priznavanjem vrijednosti i dostojanstva svakog pojedinca".

"Ova godišnjica je prilika da se osvrnemo na napredak koji smo ostvarili u suprotstavljanju ovom užasnom poglavlju ljudske istorije, kao i na naše stalne napore na okončanju genocida", rekao je Obama.

Predsjednik SAD je rekao da je poslao delegaciju "koja će se pridružiti poljskom predsjedniku (Bronislavu) Komorovskom, poljskom narodu, zvaničnim delegacijama iz desetina država i brojnim preživjelima na današnjoj zvaničnoj komemoraciji u Poljskoj".

Obama je rekao da se SAD kao jedan od osnivača Međunarodne alijanse za sjećanje na žrtve holokausta pridružuju ostalim državama članicama u obavezi da ispune obećanja iz Deklaracije iz Stokholma 2000.

"Odajemo počast svim žrtvama holokausta i obećavamo da nikad nećemo zaboraviti. Sjećamo se riječi upozorenja autora i preživjelog iz Aušvica Prima Levija: 'Dogodilo se, stoga se može dogoditi ponovo... Može se dogoditi bilo gdje", rekao je američki predsjednik.

"Danas smo jedinstveni i obećavamo milionima ubijenih duša i svim preživjelima da to ne smije više nikada da se dogodi", poručio je Obama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije