Svijet

Objavljen transkript sadržaja jedne od "crnih kutija"

Objavljen transkript sadržaja jedne od "crnih kutija"
Objavljen transkript sadržaja jedne od "crnih kutija"

BERLIN - Njemački list "Bild am Zontag" objavio je danas transkript sadržaja jedne od "crnih kutija" aviona kompanije "Džermanvings" koja opisuje posljednje minute kobnog leta i potvrđuje da kopilot nije dozvolio pilotu da uđe u kabinu.

Prema pisanju lista, polijetanje aviona "Džermanvingsa" sa aerodroma u Barseloni kasnilo je 26 minuta. Nakon polijetanja kapetan je kopilotu Andreasu Lubicu rekao da ide u toalet. Kopilot je izrazio spremnost da preuzme kontrole.

U 10.27, kada je avion bio na visini od 11.600 metara, kapetan je izašao iz kokpita. Avion je počeo da ponire najranije u 10.29.

U 10.32 kontrolori vazdušnog saobraćaja su bezuspješno pokušavali da kontaktiraju sa pilotima. U pozadini se čuje da kapetan pokušava da uđe u kokpit, jer je osjetio da je avion izgubio na visini.

Pilot je prvo od kopilota tražio da mu dozvoli da uđe, ali je kasnije vikao da mu otvori "prokleta vrata". Kopilot se uopšte nije oglašavao, a na snimku se čuje šum njegovog disanja. Pri kraju snimka, neposredno prije udara letjelice u planinu, čuo se vrisak putnika u pozadini.

"Bild am Zontag", pozivajući se na izvore među francuskim istražiteljima, takođe navodi da su posmrtni ostaci Andreasa Lubickog identifikovani pomoću analize uoraka DNK-a.

Tužilac iz Marseja Bris Robin je 26. marta saopštio da snimci "crne kutije" ukazuju na to da je pad aviona "Erbas" na jugu Francuske rezultat namjernih postupaka njemačkog državljanina Andreasa Lubica.

Istražioci vjeruju da je on zaključao kokpit i da nije dozvolio kapetanu da uđe, nakon čega je počeo da spušta letjelicu, koja je udarila u planinu.

Avion "Džermanvingsa" na liniji iz Barselone ka Diseldorfu pao je 24. marta u francuske Alpe, pri čemu je poginulo svih 150 putnika i članova posade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije