Svijet

Onesposobljen aerodrom u Sani

Onesposobljen aerodrom u Sani
Onesposobljen aerodrom u Sani

SANA - Avioni arapske koalicije su protekle noći onesposobili pistu međunarodnog aerodroma u Sani i bombardovali sjedište pobunjenika u bazi Al-Subaha na zapadu prestonice Jemena, gdje su ubili 15 vojnika, saopštio je vojni zvaničnik.

U četvrtoj noćnoj vazdušnoj operaciji protiv šiitskih pobunjenika i trupa lojalnih bivšem jemenskom predsjedniku Ali Abdulaha Salehu, paralisan je prestonički aerodrom koji je bio pod kontrolom pobunjenih Huta, prenijela je agencija AFP.

"Ovo je bio prvi put da su pogodili pistu od početka vazdušne kampanje. Aerodrom je u potpunosti van upotrebe", potvrdio je izvor iz avijacije dan pošto je osoblje Ujedinjenih nacija evakuisano iz Sane.

Svjedoci su naveli da su čuli tri jake eksplozije i vidjeli veliki plamen kada je pogođen aerodromsko postrojenje oko ponoći po lokalnom vremenu.

Tokom noći je, takođe, izvršen vazdušni udar na štab pobunjeničke Republikanske garde u bazi Al-Subaha u Sani i tom prilikom ubijeno je 15 vojnika, naveo je vojni zvaničnik.

Iz vojne bolnice u Sani su naveli da su primila 12 tijela i 18 ranjenih vojnika nakon racije.

Na meti vazdušnih udara bila je i Hudaida, vazdušna baza pod kontrolom pobunjenika u zapadnom Jemenu, u sklopu napora da se unište njihova sposobnost vazdušne odbrane.

U drugoj akciji na meti je bila baza Prve artiljerijske brigade u Sadu - sjevernom uporištu pobunjenih Huta.

U subotu su evakuisane desetine stranih diplomata iz Jemena, a UN su povukle svoje osoblje poslije trećeg po redu saudijskog noćnog bombardovanja Sane, dok su stanovnici potvrdili da se vode teške borbe Huta sa borcima pretežno sunitskih plemena na jugu zemlje, kao i sa pristalicama sadašnjeg predsjednika Abedraboa Mansura Hadija, u luci Aden.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije