Svijet

Operatoru trajekta deset godina zatvora

Operatoru trajekta deset godina zatvora
Operatoru trajekta deset godina zatvora

SEUL - Sud u Južnoj Koreji izrekao je danas kaznu od deset godina zatvora šefu kompanije koja je bila operator trajekta koji je potonuo 10. aprila, kada su poginula 304 putnika.

Kim Han Sik, direktor firme "Čongheđin marin", proglašen je krivim za pronevjeru i nemar koji je uzrokovao smrt.

Većina žrtava bili su učenici koji su bili na školskom izletu. Spasene su samo 172 osobe od 476 putnika i članova posade.

Kim se izvinio porodicama žrtava, ali je prošlog mjeseca rekao da je on bio samo plaćeni službenik kompanije i da je odluke koje su dovele do nesreće donosio vlasnik firme Ju Bjung Un, prenose mediji.

Ju, glava porodice na čelu holding kompanije u centru poslovne mreže koja je obuhvatala i operatora trajekta, pronađen je mrtav u junu.

Preopterećeni trajket "Sevol" potonuo je tokom manevrisanja na rutinskoj plovidbi prema ostrvu DŽedžu. Kasnije je utvrđeno da je brod bio neispravan i da je bio prepravljen da bi primio veći broj putnika, zbog čega je postao nestabilan.

Ostali zvaničnici firme dobili su zatvorske kazne u rasponu od tri do šest godina zbog nemara i pronevjere. NJima je stavljeno na teret da su znali da je brod opasan za plovidbu.

Petnaest preživjelih članova posade, uključujući kapetana, osuđeni su prošle sedmice zbog nemara na kazne od pet do 36 godina zatvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije