Svijet

Oslobođen Tikrit od pripadnika ISIL-a

Oslobođen Tikrit od pripadnika ISIL-a
Oslobođen Tikrit od pripadnika ISIL-a

TIKRIT- Irak je danas proglasio "veličanstvenu pobjedu" nad radikalnom grupom Islamska država u Tikritu, kao ključni korak ka protjerivanju militanata iz njihovih najvećih uporišta.

Irački ministar odbrane Khalid al-Obeidi objavio je pobjedu, rekavši da su snage sigurnosti "ostvarile svoj zadatak" u mjesec dana dugoj ofanzivi na oslobađanju rodnog grada Sadama Huseina i šire teritorije pokrajine Salahudin od militantne grupe, prenosi agencija AP.

„Imamo zadovoljstvo da s ponosom objavimo dobru vijest o veličanstvenoj pobjedi. Dolazimo u Anbar! Dolazimo u Nineveh, i to tvrdimo s potpunom odlučnošću, uvjerenjem i ustrajnošću“, izjavio je Obeidi, pominjući druge pokrajine koje su pod okupacijom ekstremista.

Radikali iz Islamske države zauzeli su Tikrit prošlog ljeta tokom svog napredovanja širom sjevernog i zapadnog Iraka. Bitka za Tikrit smatra se ključnim korakom ka eventualnom protjerivanju militanata iz Mosula, drugog po velični iračkog grada i prijestonice pokrajine Nineveh.

Iračke snage, među kojima su vojnici, policajci, šiitske milicije i sunitska plemena, pokrenuli su operaciju velikog obima na oslobađanju Tikrita 2. marta. Prošle su sedmice Sjedinjene Države pokrenule zračne udare po položajima militanata u gradu na zahtjev iračke vlade.

Osvajanje Tikrita bila bi najveća dosadašnja pobjeda za vladu u Bagdadu pod šiitskim vođstvom. Grad se nalazi oko 130 kilometara sjeverno od Bagdada i nalazi se na na putu koji povezuje iračku prijestonicu s Mosulom. Njegovo oslobađanje pomoglo bi iračkim snagama da uspostave veliku logističku vezu za svaku buduću vojnu operaciju na zauzimanju Mosula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije