Svijet

Oslobođen oteti Njemac u Avganistanu

BERLIN - Oslobođen je Njemac koji je otet sredinom aprila u Avganistanu, izjavila je danas portparol njemačkog Ministarstva inostranih poslova, prenose mediji.

Oteti Njemac, koji je sinoć oslobođen, nalazi se u odgovarajuće dobrom stanju i u generalnom konzulatu Njemačke u Masar-i-Scharif, prenose mediji, navodeći da su tog čovjeka oteli radikalni islamistički Talibani.

Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer je, kako je rekla portparol, pozdravio oslobođenja Njemca koji je radio u njemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju, GIZ.

Oteti čovjek, star 45 godina, bio je žrtva Talibana koji su ga oteli u aprilu, prilikom jedne vožnje taksijem u provinciji Kundus.

Portparol GIZ-a Tanja Gener zahvalila je svima onima koji su doprineli oslobađanju.

Poznati po tome što često putuju, ali i rade u inostranstvu, Njemci su često bili na udaru otmičara u Abganistanu, Čadu, Iraku, Iranu, na Filipinima, Jemenu...

Jedan od najpoznatijih slučajeva otmice u Jemenu, prema pisanju štampe, bio je nestanak njemačkog karijernog diplomate Jirgena Kroboga krajem 2005. godine.

Njega su tada, zajedno sa ženom, kćerkom jednog egipatskog pisca, i tri sina, oteli pripadnici jemenskog plemena "Al Abdalah", koji nisu tražili novac, već su od svojih vlasti zahtevali da, u zamjenu za Njemce, oslobode pet njihovih saplemenika iz zatvora.

Jedna od najkontroverznijih priča je, međutim, otmica Nemice Suzane Osthof, prvog njemačkog državljana, otetog u Iraku poslije prada režima Sadama Hueseina.

Slučaj Suzane Osthof, arheologa sa perfektnim znanjem arapskog, koja je poslije udaje za jednog Jordanca prešla u islam, za čiju slobodu iz Iraka je njemačka država, prema medijskim spekulacijama, platila pet miliona evra, jedan je od najspektakularnijih, pošto se, kasnije, u njenom džepu našao dio tog novca.

Njemačka je činila mnogo za oslobođenje svojih građana, ali je s njima ponekad vodila i pravni "rat", a jedan od njih je izgubila na sudu.

Riječ je o Njemici Rajnhilt Vajgel, otetoj u Kolumbiji 2003. godine, koja je tužila svoju državu neposredno pošto je iz Berlina dobila "ceh" od 12.640 evra za helikopter kojim je, po oslobođenju, prevezena iz džungle.

Sud u Berlinu je tada presudio da Ministarstvo inostranih poslova ne smije da otetim njemačkim državljanima ispostavlja račun za trošak njihovog oslobođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije