Svijet

Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste

Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste
Otkazano predavanje kontroverznog karikaturiste

STOKHOLM - Švedski univerzitet odbio je gostoprimstvo kontroverznom švedskom karikaturisti Larsu Vilksu koji je trebalo da održi predavanje, pošto je nepoznati napadač izvršio napad na sličnom događaju u Kopenhagenu.

Vilks (68) je 2007. godine postao poznat širom svijeta, ali je istovremeno postao i omrznut od muslimana zbog karikature proroka Muhameda sa psećom glavom, poslije čega je postao meta prijetnji i napada terorista.

Portparol univerziteta Karlstad Joahim Gustafson saopštio je da je predavanje Larsa Vilksa otkazano, jer "ne mogu da garantuju bezbjednost", prenijela je agencija AP.

Međutim organizator predavanja Paula Holst nazvala je takvu odluku "pobjedom ekstremizma i terorizma", mada vjeruje da će događaj ipak biti udržan na drugom mjestu u Karlstadu.

Lokalno univerzitetsko udruženje za spoljnu politiku pozvao je Vilksa da 17. marta održi predavanje o slobodi izražavanja, poslije napada ekstremista na redakciju francuskog satiricnog magazina Šarli ebdo u Parizu.

U Kopenhagenu 14. februara održano je slično predavanje - debata o islamu u kojoj je Vilks učestvovao i gdje je došlo do napada, a zatim i napada ispred sinagoge u istom gradu, kada je dvoje poginulo i pet ranjeno, a policija ubila napadača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije