Svijet

Počela NATO protivpodmornička vježba

Počela NATO protivpodmornička vježba
Počela NATO protivpodmornička vježba

NATO je pokrenuo jednu od svojih najvećih protivpodmorničkih vježbi u Sjevernom moru, a kojima prvi put učestvuje i Švedska, iako nije član te vojne alinjanse.

Više od desetak brodova iz 11 zemalja učestvuju u vježbi "Dinamični mungos", koja se odvija u toku povećanih tenzija između Rusije i sjevernih susjeda, javlja Rojters.

NATO će simulirati otkrivanje i napad podmornica u jednom od mora, koja smatra najviše neprijateljskim, sa robustnim, ali plitkim podvodnim kanjonima, brzim strujama i neobično visokim nivoom zagađenja koje donose slatke vode iz norveških fjordova.

Napetost u tri male baltičke zemlje je porasla od kada je Rusija anektirala dio Ukrajine, jer se one plaše da mogu biti sljedeće, s obizirom na to da u njima živi velika ruska manjina. Po pitanju odbrane oslanjaju se na nordijske zemlje.

Finska je otkrila neidentifikovanu podmornicu blizu svoje obale prošle nedjelje, dok je NATO članica Letonija, a bivša sovjetska republika, prošlog mjeseca saopštila da je otkrila rusku podmornicu blizu svoje obale.

Ruski avion se takođe više puta približio i čak narušio nordijski i baltički vazdušni prostor posljednjih mjeseci, izazivajući vazdušnu

odbranu i saveznički odgovor.

"Rusija ima pravo da bude na moru, baš kao i mi", rekao je komandant vježbe kontraadmiral Bred Vilijamson, dodajući, da incidenti koji su viđeni, nisu u skladu sa međuanrodnim pravilima i da izazivaju zabrinutost.

"Ovo nije odgovor na to, ali povećava značaj vježbi", kazao je Vilijamson na američkom brodu "Viksburg", koji predvodi učesnike vježbe.

Nordijski ministri odbrane oštro su osudili Rusiju prošlog mjeseca, nazvavši je najvećom prijetnjom po njihovu bezbjednost, na šta je Rusija uzvratila da je finsko i švedsko približivanje NATO-u ono što izaziva posebnu zabrinutost.

"Rusi su povećali svoje aktivnosti pa smo i mi", kazao je komandant njemačke pdomornice "U33" Kai Nikelsdorf, koji igra ulogu neprijatelja, tokom vježbe.

U vježbi učestvuju četiri podmornice, uključujući i jednu švedsku, čiji će zadatak biti da se približe i naciljaju neotkrivene brodove, simulirajući napad na površinu brodova.

Norveška je nedavno povećala svoje vojne aktivnosti, iako dijeli dugu morsku granicu sa Rusijom na Arktirku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije