Svijet

Pogledajte fotografije najozloglašenijeg grada na svijetu (FOTO)

Pogledajte fotografije najozloglašenijeg grada na svijetu (FOTO)
Pogledajte fotografije najozloglašenijeg grada na svijetu (FOTO)

Raka je sirijski grad bogate i duge istorije koji se trenutno nalazi pod okupacijom džihadista iz Islamske države, koji su je proglasili svojom prestonicom. To nije prvi put da je ona prestonice nekog kalifata: naime, čuveni kalif Harun al-Rašid iz dinastije Abasida je krajem 8. vijeka je u nju prenio svoj veleljepni dvor

Raka je sirijski grad koji se nalazi na sjevernoj obali reke Eufrat, oko 160 kilometara istočno od Alepa, i 40 kilometara daleko od brane Tabka, najveće u ovoj bliskoistočnoj zemlji.

Normalno, nalazi se u istoimenoj provinciji i distriktu, ali s obzirom da je pod okupacijom Islamske države koja je od njega načinila svoju de fakto prestonicu, zvanični Damask nema nikakvu vlast na njim.

Takođe formalno, sa svojih 220.488 stanovnika, koliko ga je nastanjivalo po popisu iz 2004. godine, šesti je po veličini grad u toj zemlji; koliko ljudi sada u njemu obitava nemoguće je ustanoviti zbog građanskog rata i svega što se dešava.

Naseljena još od antike, i mjesto u kome su živjeli mnogi prvobitni saborci proroka Muhameda, Raka je za vrijeme Abasidskog kalifata krajem 8. stoljeća na tridesetak godina postala prestonica ove sveobuhvatne islamske imperije, jer je tada čuveni Harun al-Rašid zasjeo u njoj (premda je Bagdad ostao glavni administrativni centar). Veličanstvenost dvora u Raki je opisana u mnogim pjesmama.

Hrišćani su uživali slobodu vjeroispovesti u postojećim crkvama, ali nisu smjeli da grade nove, slično kao i Jevreji.

Važna bitka između Omejada i Alije (čiji su sljedbenici danas šiitski muslimani) odigrala se nedaleko od ovog grada, i u njemu su sahranjeni mnogi poginuli Alijini vojnici iz te bitke, zbog čega je bitan ovoj struji islama. U njemu se nalazio i stub sa Alijinim potpisom, ali je u 12. vijeku prenijet u Alepo.

Zbog toga što se nalazio na raskrsnici između Sirije i Iraka i na putu između Damaska, Palmire i Ruhe, imao je veliku stratešku ulogu.

Do opadanje Rake je došlo zbog neprestanih ratova muslimana između sebe, što između rivalskih dinastija što između sunita i šiita, ali je u 12. i 13. vijeku ipak doživjela novo cvijetanje kada je sagrađena i dalje postojeća Bagdadska kapija, kao i Dvorac dama.

 Za vrijeme Turaka dala je ime provinciji u kojoj se nalazila, ali nije bila njena prestonica jer je sva infrastruktura bila uništena; otomanski putopisac Evlija Čelebija je u 17. vijeku od stanovnika vidio samo arapske i turske nomade.

1683. godine obnovljena je tvrđava i u njoj se nalazila janičarska posada, a sam grad je ponovo nastanjen tek 1864. godine kada su u nju stigli beduini, i Čečeni kao izbjeglice sa kavkaskog ratišta.

Veliki je procvat Raka doživjela sredinom 20. stoljeća zbog porasta potražnje pamuka i zbog ponovne kultivacije tog dijela toka Eufrata. Danas zbog tog masovnog naseljanja veći deo nekadašnjih ruševina leži ispod savremenih zgrada; naravno, ne sve.

Većina nesunitskih zdanja je uništena od strane Islamske države od kako su zauzeli Raku tokom 2013. i početkom 2014. godine (islamisti su inače i prije dolaska ID držali ovaj grad, prije svega Front al-Nusra); između ostalog, sravnjena je i prelijepa džamija Uvais al-Karni koja je bila šiitska svetinja.

Uglavnom, Raka je trenutno pod stalnim napadima antiislamističke koalicije, što Amerike i njenih saveznika iz NATO-a što od strane drugih režima sa Bliskog istoka kao što su Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Katar i Jordan.

Jedina autenična fotografija iz danšnjih dana jeste ova skinuta sa Google mapa a ostale su urađene prije nego su njome zagospodarili pripadnici ISIL-a i koji su većunu navedenih objekata devastirali.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije