Svijet

Poplave u Albaniji, Makedoniji i na sjeveru Grčke

Poplave u Albaniji, Makedoniji i na sjeveru Grčke
Poplave u Albaniji, Makedoniji i na sjeveru Grčke

SKOPLJE - Pripadnici vojske danas su angažovani u Albaniji i Makedoniji da pomognu u spasavanju mještana i ojačavanju nasipa pošto su se rijeka izlile iz svojih korita, a vanredno stanje je na snazi u većem dijelu istočne Makedonije i pojedinim dijelovima sjeverne i srednje Grčke.

U Albaniji su spasioci i vojni helikopteri požurili da pruže pomoć mještanima pošto su se rijeka Aous, koja protiču kroz Grčku, odnosno Vjosa u Albaniji, izlile iz korita tokom vikenda.

Blizu albanskog grada Berata, koji je pod zaštitom UNESCO-a, nekolicina mještana ostala je odsječena zbog poplava i pozvali su u pomoć.

U Makedoniji su službe za vanredne situacije pozvale stanovništvo da se priključe vojsci i lokalnim vlastima u saniranju opasnosti od izlivenih rijeka.

Najteže je pogođen Štip koji se nalazi na 90 kilometara jugoistočno od glavnog grada Skoplja, a pošto je nivo rijeke Bregalnice porastao za skoro dva metra, prenijela je agencija Rojters.

Agencija MIA navodi da se nabujala rijeka Vardar izlila u reonima sela Ulanci, Viničani i Donje Gradsko, i da se velika količina poljoprivrednih zasada nalazi pod vodom.

Postoji mogućnost da se Vardar izlije na potezu od Gradskog do Đevđelije, pošto nadolazi velika količina vode iz rijeka Pčinje i Bregalnice.

AP podsjeća da su jake kiše počele u subotu u sjeverozapadnoj grčkoj pokrajini Epir, što je natjeralo lokalne vlasti da evakuišu četiri sela i nekoliko izolovanih farmi u blizini grada Arte.

Do nedjelje, najmanje 4 rijeke su se izlile iz svojih korita, od kojih tri u blizini Arte i još jedna bliže grčko-albanskoj granici.

Nabujala rijeka odnijela je jedan od najvećih kamenih jednolučnih mostova u Evropi - most Plaka kod Arte iz 18. vijeka, ali nije bilo žrtava.

U južnoj Albaniji, jaka kiša i snijeg izazvali su poplave i pod vodom su hiljade hektara, stotine kuća i mnogi putni pravci.

Policija i vojska evakuisale su brojne porodice i stoku iz poplavljenih područja u oblastima izmedu 100 i 180 kilometara južno od glavnog grada Tirane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije