Svijet

Premijerki Perua izglasano nepovjerenje

Premijerki Perua izglasano nepovjerenje
Premijerki Perua izglasano nepovjerenje

LIMA - Premijerka Perua moraće da podnese ostavku nakon što joj Kongres većinom glasova danas izglasao nepovjerenje, poslije optužbi za špijuniranje političkih rivala.

Za smjenu premijerke Ane Hare, koja je prije manje od godinu dana preuzela dužnost, glasalo je 72 poslanika, dok je 42 bilo protiv, prenio je Rojters.

Hara, koja demanutuje špijuniranje političkih protivnika, sada je u obavezi da preda ostavku predsjedniku Olanti Umali, koji ima 72 sata da je prihvati.

Ovo se smatra jednom od najvećih kriza u predsjedničkom mandatu Umale od njegovog stupanja na dužnost u julu 2011.

Takođe, ovo je prvi put u više od pola vijeka da je peruanski Kongres smijenio jednog premijera, naveo je BBC.

Premijerki je zamjereno da je peruanska obavještajna služba godinama prikupljala podatke o istaknutim ličnostima biznisa i politike.

Nedjeljnik "Koreo semanal" objavio je 19. marta listu Peruanaca koji su navodno bili špijunirani među kojima su i novinari i pripadnici vojske i njihovih porodica.

Hara je, nakon pojavljivanja optužbi, otpustila direktora obavještajne službe, i naložila detaljnu istragu, demantujući da je ikada naredila prismotru ili korišćenje prikupljenih informacija.

Opozicioni poslanici u Kongresu su tokom debate u ponedjeljak, međutim, istakli da ona nije uspjela da kontroliše obavještajnu službu i da treba da bude uklonjena sa tog mjesta.

Predstavnici vladajuće partije Peru pobjeđuje su rekli da je premijerka "žrtveni jarac" i odbacili cijeli potez kao "političku zasjedu".

Predsjednik Umala sada mora da imenuje novog premijera, koga onda treba da odobri Kongres.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije