Svijet

Prije BiH i Hrvatske tresle se Italija i Albanija

Prije BiH i Hrvatske tresle se Italija i Albanija
Prije BiH i Hrvatske tresle se Italija i Albanija

SPLIT - Stanovnike Hrvatske i Bosne i Hercegovine u 13:57 sati uznemirio je snažan zemljotres čiji je epicentar bio osam kilometara zapadno od Splita, na dubini od deset kilometara.

Zemljotres se osjetio u cijeloj srednjoj Dalmaciji ali i u centralnom i zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Građani na društvenim mrežama tvrde da su se uplašili iako je podrhtavanje tla kratko trajalo.

Namještaj u kućama se tresao, a u trgovinama su stvari padale sa polica o čemu svjkedoče i fotografije sa društvenih mreža.

Ovom zemljotresu su prethodili potresi u Italiji i Albaniji.

Prema podacima sajta EMSC koji prati seizmološke aktivnosti, najprije se jutros nešto poslije 7 časova zatresla Centralna Italija, kada je zemljotres jačine 3,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio dio kod Peruđe. Epicentar ovog zemljotresa je 36 kilometara Sjeverno od Maltignana na dubini od 10 kilometara.

Samo nekoliko minuta kasnije Italija je ponovo podrhtavala, ovog puta u sjevernom dijelu. Epicentar ovog zemljotresa je 30 kilometara sjeveroistočno od Vagli Sota, sa jačinom od 4 stepena po Rihteru na dubini od osam kilometara.

Gotovo u isto vrijeme podrhtavanje tla dogodilo se i u Albaniji, doduše nešto slabijeg intenziteta ali su građani mogli da osjete. Jačina ovog zemljotresa je 3,1 stepen po Rihterovoj skali, a zabilježen je 5 kilometara istočno od Sela Patos u blizini Fjera, na dubini od 2 kilometra.

Nema zabilježenih podataka o nastaloj šteti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije