Svijet

Protest EU Rusiji zbog zabrane ulaska nekim političarima

Protest EU Rusiji zbog zabrane ulaska nekim političarima
Protest EU Rusiji zbog zabrane ulaska nekim političarima

BRISEL - Odluka Rusije da ne dozvoli nekim evropskim političarima da uđu u zemlju i prisustvuju pogrebu ubijenog opozicionara Borisa Njemcova izazvala je oštre reakcije iz Brisela.

"Rusija krši međunarodne obaveze i sporazum sa EU o viznim olakšicama", rekla je novinarima Maja Kocijančič, portparola visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federike Mogerini.

Ruske vlasti vratile su juče sa granice Sandru Kalnijete, bivšeg letonskog ministra spoljnih poslova, poslanika Evropskog parlamenta, i Bogdana Boruševića, predsjednika poljskog Senata, uz obrazloženje da oni predstaljaju prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

"To obrazloženje je neuvjerljivo", naglasila je Kocijančičeva i dodala da je Sandra Kalnijeta putovala sa diplomatskim pasošem.

Istovremeno, Evropska narodna stranka (EPP), najjača politička stranka u Evropskom parlamentu izrazila je oštar protest zbog toga što je njenoj potpredsjednici Sandri Kalnijeti zabranjeno da uđe u Rusiju.

Poslanici EPP su na sinoćnoj sjednici svog kluba usvojili Prijedlog hitne rezolucije, koji će podnijeti na plenarnom zasjedanju i zatražili pooštravanje sankcija Rusiji i međunarodnu istragu o atentatu na Njemcova.

Njemcov, koji je bio žestoki kritičar politike ruskog predsjednika Vladimira Putina, ubijen je u blizini Kremlja u petak uveče, a na njegovou sahranu u Mosvi došlo je vise desetina hiljada ljudi.

Ruske vlasti poriču da su umiješane u ovaj zločin, a Putin je fomirao specijalno istražno tijelo zaduženo da pronađe počinioce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije