Svijet

Protesti u znak podrške izbjeglicama u centru Budimpešte

Protesti u znak podrške izbjeglicama u centru Budimpešte
Protesti u znak podrške izbjeglicama u centru Budimpešte

BUDIMPEŠTA - Između 2.000 i 3.000 ljudi prisustvovalo je prethodne večeri protestima u centru Budimpešte u znak podrške izbjeglicama, a protiv mjera koje vlada planira da uvede, javila je mađarska agencija MTI.

Protestni marš, u organizaciji grupe "Pomoć migrantima", krenuo je ispred željezničke stanice Njugati i nastavio prema Trgu Lajoša Košuta u blizini parlamenta.

Učesnici su nosili transparente na kojima je pisalo "Ne u moje ime", čime su iskazali svoje neslaganje sa mjerama koje planira da uvede mađarska vlada, a tiču se, između ostalog, slanja vojske na granice, kriminalizacije ilegalnog ulaska u zemlju i uspostavljanja tranzitnih zona uz granicu sa Srbijom.

Aktivistkinja grupe Pomoć migrantima Zuzana Zohar je u govoru na Trgu Lajoša Košuta rekla da ta grupa od parlamenta traži da na glasanju slijedeće nedjelje ne usvoji "44 strane nehumanosti" i da povuče taj predlog zakona.

Umjesto toga, potrebni su dobro osmišljeni i efikasni zakoni, rekla je Zohar i zatražila da Mađarska usvoji sistem kvota, koji predlaže Evropska unija.

Na glavnoj budimpeštanskoj željezničkoj stanici trenutno se nalazi nekoliko hiljada izbjeglica, od kojih je većina na trgu ispred stanice i u obližnjem podzemnom prolazu, dok ih je u samoj zgradi stanice manje.

Neki od migranata drže govore ispred stanice, uzvikujući na engleskom: "Njemačka, Njemačka: tamo želimo da odemo", javlja dopisnik MTI sa lica mjesta.

Neke od izbjeglica su rekle da će prema Austriji krenuti pješke, pošto su otkazani svi međunarodni polasci sa željezničkih stanica u mađarskoj prestonici.

U poređenju sa prethodnih nekoliko dana, policijsko prisustvo na stanici Keleti je tek simbolično, navodi dopisnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije