Svijet

Puđdemon će od suda uskoro tražiti dozvolu za povratak

Puđdemon će od suda uskoro tražiti dozvolu za povratak
Foto: Arhivska fotografija | Puđdemon će od suda uskoro tražiti dozvolu za povratak

BARSELONA - Poslanik u parlamentu Katalonije Hoze Rul rekao je danas da će bivši predsjednik Karles Puđdemon uskoro od suda zatražiti dozvolu da prisustvuje sjednici na kojoj bi trebalo da bude formirana nova regionalna vlada.Rul je katalonskom radiju izjavio da će Puđdemon to učiniti u narednih 24 časa kako bi prisustvovao sjednici parlamenta u Barseloni u utorak, 30. januara.

Španski Ustavni sud juče je donio odluku da Puđdemon mora biti fizički prisutan u parlamentu da bi bio izabran za predsjednika regiona. On, takođe, od suda mora da zatraži dozvolu.

Puđdemon je otišao u Belgiju nakon neuspjele deklaracije o nezavisnosti Katalonije 27. oktobra čime je prekršen Ustav Španije. On je u Španiji tražen zbog pobune i najvjerovatnije će biti uhapšen ukoliko se vrati iz Brisela.

Ustavni sud je saopštio da će donijeti odluku o tome da li će razmatrati Puđdemonov slučaj nakon što obavi razgovor sa svim stranama.

Prema španskom Zakonu, nakon što sud zvanično prihvati žalbu Vlade, Puđdemonova kandidatura biće suspendovana dok sud razmatra njegov legitimitet.

Analitičari ističu da bi to predstavljao problem za stranke koje podržavaju nezavisnost, a koje nakon izbora održanih u decembru čine većinu u parlamentu Katalonije i Puđdemona su imenovali kao jedinog kandidata za rukovođenje regionom.

Španske vlasti su u petak pred Ustavnim sudom osporile Puđdemonovo imenovanje kao jedinog kandidata za predsjednika Katalonije, navodeći da bjegunac od pravde ne može voditi regionalnu administraciju.

Međutim, Puđdemonova partija "Zajedno za Kataloniju" saopštila je juče da u španskom Zakonu nema osnova koji bi mu zabranio da bude predsjednik.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije