Svijet

Putin: SAD trebalo da spriječe Tursku da obore ruski avion

Putin: SAD trebalo da spriječe Tursku da obore ruski avion
Putin: SAD trebalo da spriječe Tursku da obore ruski avion

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio da je Rusija spremna da sarađuje sa koalicijom koju predvode SAD protiv Islamske države.

On je dodao nakon razgovora sa francuskim liderom Fransoa Olandom da je Rusija otvorena za bližu saradnju i sa Francuskom i sa koalicijom na čelu sa SAD o izboru ciljeva ID, prenosi AP.

Kako je javio Rojters, Putin je kazao da je tursko obaranje ruskog aviona akt izdaje zemlje koju je Rusija smatrala prijateljem.

Istovremeno, Putin je oštro kritikovao SAD zbog turskog obaranja ruskog aviona, ističući da je SAD trebalo da spriječe svog koalicionog saveznika Tursku da načini takav potez.

Rusija će održati "ozbiljne konsultacije" sa SAD oko obaranja ruskog aviona od strane turskih snaga, rekao je on, navodi AP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije danas da se Turska još nije izvinila zbog obaranja ruskog vojnog aviona pre dva dana iznad tursko-sirijske granice, niti da je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

"Nemoguće da Turska nije mogla da identifikuje ruske avione"

Putin  je isključio mogućnost da Turska nije mogla da identifikuje ruski avion, dodajući da je "to samo izgovor".

"Nemoguće je da turske oružane snage nisu navodno mogle da identifikuju naša četiri aviona. Za to nema šanse. Oni imaju sve neophodne vojne oznake koje se dobro vide. Jasno je da se radi o našem avionu, a ne nekog drugog", naglasio je Putin.

On je dodao da Moskva ne planira da se mješa u sudbinu turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"To apsolutno nije naša stvar, to je briga turskog naroda", kazao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Olandom, odgovarajući na pitanje da li bi turski predsjednik trebalo da podnese ostavku.

Francuska i Rusija odlučile su da koordiniraju napade u Siriji protiv Islamske države i složile su se da treba da pojačaju razmenu informacija, kako meta napada ne bi bili oni koji se bore protiv džihadističke grupe, izjavio je večeras u Moskvi francuski predsjednik Fransoa Oland, posle sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

"Napadi protiv Islamske države će biti intenzivirani i oni će biti koordinisani, pre svega da bi se uočio transport naftinih proizvoda", rekao je Oland na konferenciji za novinare.

Oland se odmah po dolasku u Moskvu večeras sastao sa Putinom i ponovio zahtjev za formiranjem koalicije za borbu protiv terorizma.

Oland se juče sastao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je obećala pomoć Francuskoj u borbi protiv terorizma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije