Svijet

Rumuni traže fer izbore

Rumuni traže fer izbore
Rumuni traže fer izbore

BUKUREŠT - Više hiljada Rumuna protestovalo je večeras u Bukureštu i gradovima širom Rumunije, zahtijevajući poštene predsjedničke izbore, koji će biti održani u nedjelju, 16. novembra.

Hiljade demonstranata prodefilovalo je večeras ulicama Bukurešta, zbog čega je djelimično bio blokiran saobraćaj u jednom od najprometnijih bulevara u prijestonici Rumunije.

Pretesti su održani i u Temišvaru, Sibiu, Brašovu i Klužu.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Mi brinemo", "Solidarnost sa dijasporom", te "Glasajte glavom, a ne stomakom".

Protesti Rumuna protiv vlade počeli su nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, održanih 2. novembra, pošto su glasači u inostranstvu imali problema pri glasanju.

Vlada u Bukureštu je zato obećala da će za drugi krug otvoriti više glasačkih mjesta i preduzeti druge mjere da bi se proces glasanja ubrzao, ali demonstranti tvrde da to nije dovoljno.

U drugi krug izbora, koji će biti održan 16. novembra, prošli su aktuelni premijer Viktor Ponta, sa osvojenih nešto više od 40 odsto glasova, i Klaus Joanis, potomak nemačke manjine i gradonačelnik Sibiua, grada u Transilvaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije