Svijet

Rusija: Dvostruki standardi Vašingtona

Rusija: Dvostruki standardi Vašingtona
Rusija: Dvostruki standardi Vašingtona

MOSKVA - Rusija je apelovala na SAD da razmotre koliko su štetni "dvostruki standardi" u pitanjima koja se tiču hemijskog oružja na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon članka u listu "Njujork tajms".

List je objavio, pozivajući se na zvanične izvore i nedavno objavljene dokumente američkog Ministarstva odbrane, da su snage međunarodne koalicije od 2004. do 2011. godine otkrile i tajno eliminisale oko 5.000 komada hemijskog naoružanja koje je proizvedeno u vrijeme iračko-iranskog sukoba uz pomoć tehnologija Zapada.

U saopštenju Ministarstva se navodi da ova informacija "dovodi do velikog broja fundamentalnih pitanja sa pozicija postojećih normi međunarodnog prava".

"Nakon otkrića hemijskog oružja, SAD su, prema obavezama iz Konvencije o hemijskom oružju, trebalo da obavijeste Organizaciju za zabranu hemijskog oružja /OPCV/ i da ga eliminišu uz kontrolu ove Organizacije, što nije učinjeno, a sada vidimo i zašto", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

U saopštenju se dodaje da su Vašington i njegovi saveznici, u međuvremenu, nastavili široku kampanju protiv vlasti Sirije optužujući ih da su, navodno, sakrile dio hemijskog oružja.

"Štaviše, prije nego je specijalna misija OPCV-a završila istragu o tome da je sirijska vojska, navodno, koristila jedinjenja hlorina, izrečena je presuda prema kojoj je isključivi krivac vlada sirijskog predsjednika Bašara al Asada", navodi se u saopštenju.

U saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova Bliski istok se opisuje kao "poligon terorista za uvježbavanje proizvodnje i upotrebe hemijskih agenasa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije