Svijet

Ruska istraga protiv ukrajinskih vojnih zvaničnika

 Ruska istraga protiv ukrajinskih vojnih zvaničnika
Ruska istraga protiv ukrajinskih vojnih zvaničnika

MOSKVA - Ruski istražni komitet (IC) pokrenuo je krivičnu istragu protiv ukrajinskog ministra odbrane Valerija Geleteia, načelnika generalštaba oružanih snaga Viktora Muženka, brigadnog komandanta Olega Mikasa i drugih ukrajinskih vojnih zvaničnika, rekao je portparol Komiteta Vladimir Markin.

Oni su optuženi za organizovanje ubistava, upotrebu zabranjenih sredstava i metoda ratovanja kao i za genocid, rekao je agenciji Itar-Tas s Markin.

Ukrajinske snage su, poštujući naređenja, prilikom granatiranja gradova Donjeck, Lugansk, Slavjansk i Kramatorsk kao i drugih naseljenih mesta, koristili višestruke lansere raketa Grad i Uragan, nekontrolisane rakete sa rasprskavajućim bojevim glavama, taktičke rakete Točka-U i druge vrste teškog naoružanja sa neselektivnim efektom, rekao je on.

Rezultat toga su bila ubistva više od 3.000 civila, ranjavanje više od 5.000 lokalnih stanovnika i više od 500 djelimično ili poptpuno uništenih ili spaljenih kuća, bolnica i škola.

Više od 300.000 ljudi, iz straha za živote i zdravlje, napustilo je svoje domove i pobjeglo iz ovih regiona u Rusiju, rekao je Markin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije