Svijet

SAD: Antinacistička rezolucija UN ograničava slobodu govora

SAD: Antinacistička rezolucija UN ograničava slobodu govora
SAD: Antinacistička rezolucija UN ograničava slobodu govora

NJUJORK - SAD su jedna od tri zemlje koje su u četvrtak glasale protiv rezolucije UN kojom se osuđuje glorifikacija nacizma, a kao razlog za odbacivanje su navele ograničavanje slobode govora i zabrinutost da Rusija koristi tu rezoluciju za političke napade na svoje susjede, javlja danas AP.

Rezoluciju pod naslovom "Suzbijanje glorifikacije nacizma, neonacizma i drugih praksi koje doprinose raspirivanju savremenih oblika rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i netoleracije", danas je usvojio Komitet UN za ljudska prava sa 131 glasom za, tri protiv i 48 uzdržanih.

Pored SAD, protiv rezolucije glasali su Ukrajina i arhipelaška država u Pacifiku, Palau.

"Bezrezervno osuđujemo sve oblike vjerske i etničke netolerancije i mržnje kod kuće i širom svijeta", rekla je zamjenica američkog predstavnika u Ekonomskom i socijalnom savjetu Stefani Amadeo, objasnivši američku odluku o glasanju protiv rezolucije.

Ona je dodala da zbog "suviše uskog vidokruga i politizovane prirode rezolucije, kao i zbog toga što rezolucija poziva na neprihvatljivo ograničenje osnovne slobode izražavanja, SAD rezoluciju ne mogu da podrže".

Amadeo je rekla da se SAD ne slažu ni sa namjerom rezolucije da ograniči slobodu izražavanja, iako dijele zabrinutost povodom jačanja govora mržnje širom svijeta.

"Preporuke ove rezolucije o ograničavanju slobode izražavanja, udruživanja i prava na mirno okupljanje kose se sa principima Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i moramo joj se suprotstaviti", zaključila je američka predstavnica.

Za razliku od rezolucija u Savjetu bezbjednosti, rezolucije u komitetima Generalne skupštine UN ne smatraju se pravno obavezujućim, napominje američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije