Svijet

SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja

SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja
Foto: Tanjug/AP | SAD: Kopnena ofanziva u Rafi loša ideja

Portparol Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džon Kirbi izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) prepoznaju potrebu Izraela da goni Hamas, ali da ne misle da je dobra ideja kopnena ofanziva u Rafi, za koju, kako je rekao, postoje druge opcije.

Prema njegovim riječima, zbog toga su se SAD, dodao je Kirbi, radovale posjeti izraelske delegacije Vašingtonu, gdje bi te alternative kopnenoj operaciji bile predočene, prenosi AP.

Kirbi je naveo da je sekretar odbrane SAD Lojd Ostin rekao ministru odbrane Izraela Joavu Galantu da SAD "prosto ne mogu da podrže veliku kopnenu ofanzivu u Rafi koja ne uključuje ostvariv, provjerljiv plan da se brine o sigurnosti i bezbjednosti 1,5 miliona građana Gaze koji tamo traže utočište".

Na pitanje novinara o izjavi izraelskog ministra za nacionalnu bezbjednost Itamar Ben Gvira da bi se predsjednik SAD Džozef Bajden radije svrstao uz lidera Hamasa nego lidera Izraela, Kirbi je odgovorio da ne može da zamisli ništa više uvredljivo i netačno.

"Od kada je lider Hamasa Jahja Sinvar odlučio da pobije 1.200 Izraelaca, od tog trenutka je predsjednik Bajden dao punu podršku narodu i državi Izraela da se brane od bilo kakvih budućih napada", kazao je Kirbi.

On je napomenuo da je pitanje Izraela "duboko lično" za Bajdena koji je izjavio da "ne morate biti Jevrejin da biste bili cionista".

"On snažno jveruje u državu Izraela i njegovu potrebu da se odbrani. Ali on takođe snažno vjeruje u važnost kredibiliteta i reputacije Izraela u međunarodnoj zajednici", ukazao je Kirbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije