Svijet

SB UN-a usvojio Rezoluciju o Libiji

SB UN-a usvojio Rezoluciju o Libiji
SB UN-a usvojio Rezoluciju o Libiji

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija u petak je jednoglasno usvojio rezoluciju koja podrazumijeva pojačanje borbe protiv islamističkih ekstremista u Libiji, ali bez ukidanja embarga na oružje.

Libija je, uz podršku Egipta, zatražila ukidanje embarga na oružje, kako bi omogućila Vladi da sastavi svoju vojsku i suprotstavi se grupama kao što je Islamska država (ID), javlja AFP.

Međutim, rezolucija koju je predložio Jordan, ostavlja na snazi četvorogodišnji embargo na oružje, ali otvara vrata za izuzetke "od slučaja do slučaja".

SB UN-a izrazio je rezolucijom "ozbiljnu zabrinutost" zbog sve većeg prisustva boraca IS u Libiji, kao i onih koji su se zavjetovali na saradnju s njom ili Al Kaidom, prenio je AFP.

Mjere uključuju sankcije protiv pojedinaca i grupa koje podržavaju ekstremiste, putem finansiranja, regrutovanja ili preko interneta i medija.

Savjet je, takođe, glasao za produženje mandata političke misije UN-a u Libiji do septembra, kako bi pomogao zaraćenim stranama da postignu dogovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije