Svijet

Šire se protesti u Hongkongu

 Šire se protesti u Hongkongu
Šire se protesti u Hongkongu

HONGKONG - Prodemokratski demonstranti koji nose maske i kišobrane kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca proširili su danas svoje skupove širom Hongkonga, uprkos pozivu da se raziđu.

Vlada Hongkonga saopštila je ranije da je povukla interventnu policiju sa gradskih ulica pošto su prodemokratski protesti počeli da se smiruju.

Portparol vlade u Hongkongu je u saopštenju takođe pozvao demonstrante da napuste područje protesta što je mirnije moguće, prenio je Rojters.

Policija Hongkonga je upotrijebila suzavac i pendreke u nastojanju da rastjera na hiljade prodemokratskih demonstranata u gradu proteklog vikenda koji su se okupili u znak otpora Pekingu i namjeri kineskih vlasti da ograniči demokratske reforme.

Demonstranti, koji nose kišobrane, plastičnu odjeću  i druga improvizovana sredstva odbrane, ostali su da kampuju u blizini sjedišta vlade Hongkonga, javio je AP.

 Lider Hong Kong Leung Čun-jing izjavio je juče da će Vlada, uskoro, pokrenuti novu rundu konsultacija o izbornoj reformi poslije nasilnih sukoba između policije i prodemokratskih aktivista tokom vikenda i pozvao stanovnike metropole da se ne priključuju ilegalnim protestima.

Leung, međutim nije dao vremenski okvir za konsultacije, dok je policija postavila barikade na gradskim ulicama da bi blokirala na hiljade prodemokratskih demonstranata koji su opkolli sjedište gradske vlade da bi ubrzali planove da "ugase srce globalnog finansijskog čvorišta".

Lideri i pristalice pokreta "Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo",  pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da dozvoli slobodne izbore u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. vraćena Kini na upravu.

Bivša britanska kolonija postala je poseban administrativni region Kine 1997. pošto je istekao zakup poslije 99-godišnjeg držanja Novih teritorija - sjeverno od ostrva Hong Kong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije