Svijet

Šoprad: Zaustaviti licemjerje Zapada

MOSKVA - Prevelika zavisnost članica EU od američke dominacije u globalnoj spoljnoj politici dovela je do krize povjerenja između Rusije i Zapada, što može biti prevaziđeno samo ukoliko Zapad prestane sa licemjerjem, rekao je danas poslanik Evropskog parlamenta Ejmeri Šoprad.

"Nažalost, EU prati Amerikance u njihovoj politici, koja je stvorila jaz između Rusije i evropskog bloka. U normalnim okolnostima, interesi EU bi trebalo da budu razvoj odnosa sa Rusijom, koja je naš prirodni partner, bilo u ekonomiji ili energetici", istakao je Šoprad, koji je član francuske stranke "Nacionalni front".

Spekulišući o načinima izlaska iz trenutne krize povjerenja između Rusije i Evrope, Šoprad je naglasio da je "prvenstveno neophodno da se zaustavi licemjerje EU i SAD".

"Ukoliko su SAD organizovale proteste u Kijevu, to je samo zato jer su željele promjenu politike te zemlje i da je uvedu u NATO, što nije u interesu Ukrajine", zaključuje Šoprad.

On je, takođe, izrazio žaljenje zbog trenutne situacije oko isporuke francuskih nosača helikoptera klase "mistral" Rusiji.

"Nažalost, francuska Vlada prati politiku EU, koja je protiv Rusije i tu se upravo ogleda slučaj `mistral`. Dali smo potpis i to treba poštovati. To je pitanje kredibiliteta francuskog odbrambenog sektora i Francuske kao zemlje. Treba da poštujemo taj potpis i ugovor, te da isporučimo nosače Rusiji", dodao je Šoprad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije