Svijet

Španski sveštenik ukrao statuu djevice Marije

Španski sveštenik  ukrao statuu  djevice Marije
Španski sveštenik ukrao statuu djevice Marije

Seljani španskog sela Pontenova optužili su sveštenika iz susjednog sela da je zamijenio originalnu statuu djevice Marije falsifikatom, a da je dekorativno drago kamenje sa statue uzeo i prodao.

Sve je otkriveno tokom godišnje parade, kada seljani tradicionalno iznose statuu i nose je kroz selo. Ovaj put to nisu učinili, jer tvrde da to nije njihova statua.

Na kraju se u sve uključila i španska policija, čiji su pripadnici došli su selo da istraže cijeli slučaj. Naime, oko 200 stanovnika podnijelo je tužbu protiv sveštenika Antonia Rua, za kojeg tvrde da je drevnu statuu iz 15. vijeka zamijenio falsifikatom.

"Nova" statua je iste visine kao original, ali prema riječima seljana to definitivno nije ista statua, jer joj nedostaje drago kamenje, koje su seljani vijekovima donirali crkvi, a koje je dodavano na statuu.

"Redovno pohodim djevicu Mariju i sasvim sam siguran da to nije naša statua", izjavio je jedan seljanin za španske medije. "Ne da ne liči, već se vidi da je potpuno drugačija statua."

Rua, koji je sveštenik u susjednom mjestu Riotorto, navodno je statuu našao slomljenu, pored puta i odlučio da je sam zalijepi i vrati kolegi, svešteniku iz Pontenove.

"Kada sam je ja pronašao, statua je bila polomljena, unakažena. Odlučio sam da je sam popravim, jer imam diplomu iz istorije umjetnosti. Kako sam proučavao restauraciju, smatrao sam da sam pozvan da to učinim, iako ovo nije klasična restauracija", rekao je Rua.

On je priznao da je tokom popravke promijenio boju očiju djevici Mariji:

"Znam da sada ima plave oči, jer sam joj ja obojio zjenice", rekao je on.

Inače, statua je bila nestala na dva dana, nakon čega ju je Rua navodno pronašao i vratio. Iako je ponudio svoju verziju događaja, seljani Pontenove mu nisu povjerovali. Koliko je situacija bila uzavrela, svjedoči i to da je nakon njegovog izlaganja došlo do incidenta, gdje je i policija morala da interveniše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije