Svijet

Šulc: Grčka vlada treba da podnese ostavku poslije referenduma

Šulc: Grčka vlada treba da podnese ostavku poslije referenduma
Šulc: Grčka vlada treba da podnese ostavku poslije referenduma

BRISEL - Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da je njegovo povjerenje u grčku vladu opalo do samog dna i da se nada da će ta vlada podnijeti ostavku nakon referenduma zakazanog za nedjelju.

"Novi izbori će biti neophodni ako grčki narod glasa za reformski program i time za ostanak u evrozoni, a (premijer Aleksis) Cipras će, što bi bila logična posledica, morati da podnese ostavku", rekao je danas Šulc njemačkom poslovnom dnevniku "Handelsblat".

Prema njegovim riječima, period između odlaska Ciprasove ljevičarske partije Siriza i novih izbora moraće da bude premošćen tehnokratskom vladom, tako da se pregovori sa Grčkom mogu nastaviti, prenosi AFP.

"Ako ta prelazna vlada postigne razumni sporazum sa kreditorima, onda će vreme Sirize biti završeno", istakao je Šulc i dodao: "A tada će Grčka dobiti još jednu šansu".

Šulc je optužio Ciprasa da je "nepredvidiv i manipuliše narodom Grčke, na način koji skoro da ima demagoške karakteristike".

"Moje povjerenje u volju grčke vlade da pregovara je sada došlo do samog dna", zaključio je Šulc.

Grčki premijer Cipras pozvao je građane da glasaju protiv uslova Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za spasavanje zemlje iz finansijskih poteškoća, podsjeća francuska agencija.

Grčki ministar finansija Janis Varufakis rekao je danas da bi vlada mogla da podnese ostavku ako narod na referendumu u nedjelju glasa za veću štednju u zamjenu za međunarodna spasonosna finansijska sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije