Svijet

Švedska ponovo optužuje Rusiju

Švedska ponovo optužuje Rusiju
Švedska ponovo optužuje Rusiju

STOKHOLM - Švedske vlasti optužuju ruske brodove za ometanje radova na polaganju podvodnih kablova između Švedske i Litvanije.

Rusija je uzvratila na optužbe tvrdnjom da su ti potezi preduzeti kako bi zaštitili svoju zonu vojnih vežbi.

Optužba je iznijeta nekoliko mjeseci poslije bezuspješne potrage Šveđana za ruskom podmornicom u švedskim vodama za koju se ispostavilo da je teretni brod.

Švedska insistira na tvrdnji da su ruski ratni brodovi ometali polaganje kablova četiri puta u proteklih nekoliko mjeseci, javlja švedski portal "Lokalno" .

"Švedska je o tome razgovarala sa ruskim vlastima", rekao je medijima Pezman Fivrin, portparol ministra spoljnih poslova Margot Valstrom.

Stokholm će o optužbama ponovo raspravljati u ponedeljak, naveo je on.

Litvansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je saopštilo da je ruska ratna mornarica u više navrata pokušala da ugrozi polaganje podmorskog kabla koji treba da poveže Litvaniju i Švedsku, piše B92.

"Ruska mornarica je prekršila Konveciju UN o pravu mora i omela našu privrednu aktivnost", navodi se u saopštenju i dodaje da su Rusiji do sada upućene tri protestne note.

Po navodima litvanske elektroprivredne firme Litgrid, ruski brodovi su ilegalno ušli u ltivanske vode Baltičkog mora i primorali švedski brod - polagač kablova, da promijeni putanju.

Podvodni kabl, dugačak 400 kilometara, treba da poveže litvansku ektro-mrežu sa skandinavskom.

Polaganje tog kabla košta 550 miliona evra i treba da bude završeno krajem ove godine.

foto ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije