Svijet

Telegraf: EU je oduvijek bio projekat CIA

Telegraf: EU je oduvijek bio projekat CIA
Telegraf: EU je oduvijek bio projekat CIA

LONDON - Nema ničeg čudnog što se SAD aktivno suprotstavljaju mogućem izlasku Britanije iz EU pošto je evropska integracija od samog početka bila američki projekat, piše londonski „Telegraf“.

Kako pokazuju materijali sa kojih je Stejt department skinuo oznaku tajnosti, američka obavještajna služba finansirala je stvaranje Evropske unije još od sredine prošlog vijeka, piše „Telegraf“.

Vašington je gurao evropsku integraciju krajem četrdesetih godina 20. vijeka i tajno ju je finansirao u vrijeme administracija predsjednika Trumana, Ajzenhauera, Kenedija, Džonsona i Niksona. Koliko god to povremeno iritiralo, SAD su se od tada, osim na NATO, oslanjale na EU kao na „sidro“ američkih regionalnih interesa.

U jednom od dokumenata od 26. jula 1950. godine navodi se informacija o kampanji čiji je cilj promovisanje evropskog parlamenta. Inicijator memoranduma bila je Uprava strateških službi, prethodnik CIA, navodi list. Pritom, napominje se, SAD su oduvijek posebnu pažnju posvećivale Britaniji, čije je učešće u evropskim integracijama za njih bilo prioritetno.

Prema objavljenim podacima, CIA je sarađivala sa „osnivačima“ EU, koristeći ih kao svoje pomagače. Američka obavještajna služba se trudila da sačuva zavisnost Evrope od Vašingtona i na svaki način je nastojala da spriječi EU u traženju alternativnih izvora finansiranja, naglašava se u tekstu.

U procesu izgradnje jedinstvene Evrope bilo je i promašaja. Tako se, recimo, u službenoj bilješci od 11. juna 1965. godine navodi da su potpredsjedniku Evropske zajednice date instrukcije za razvoj projekta monetarne unije. U dokumentu se naglašava da je neophodno izbjegavati debate dok odluka o njenom formiranju ne postane neizbežna. Kako pokazuje istorija, takav pristup nije bio previše mudar, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa dužničkim i deflacionim zamkama i masovnom nezaposlenošću na jugu Evrope.

„U izvjesnom smislu to su dokumenti iz stare istorije, ali oni pokazuju da je američka ’država u državi‘ do guše upletena u taj posao“, zaključuje autor testa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije