Svijet

Tri osobe uhapšene u Njujorku zbog terorizma

Tri osobe uhapšene u Njujorku zbog terorizma
Tri osobe uhapšene u Njujorku zbog terorizma

NJUJORK - Tri muškarca, koji se sumnjiče da su planirali da otputuju u Siriju kako bi se pridružili grupi "Islamska država" i vodili rat protiv SAD, uhapšeni su danas u državi Njujork po optužbi za terorizam.

Ahror Sajdahmetov, stanovnik Bruklina i državljanin Kazahstana, uhapšen je na Međunarodnom aerodromu "Kenedi" gdje je pokušavao da se ukrca na let za Istanbul, naveli su zvaničnici, a prenio AP.

Abdurasul Hasanovič Džuraboev, stanovnik Bruklina i državljanin Uzbekistana, imao je kartu za put u Istanbul sljedećeg mjeseca i uhapšen je u Bruklinu, rekli su savezni tuzioci.

Abdor Habibov, optužen da je finansijski pomagao Sajdahmetova, uhapšen je na Floridi.

Njih trojica treba da se pojave pred saveznim sudom kasnije u toku dana. Ukoliko budu osuđeni, zaprijećena kazna je maksimalno 15 godina zatvora.

Džuraboev je privukao pažnju snaga reda u avgustu svojim komentarima na jednom veb sajtu na uzbečkom jeziku koji propagira ideologiju IS.

Tužioci navode da je zajedno sa Sajdahmetovim prijetio napadom na SAD, ukoliko ne uspiju da se pridruže toj ekstremističkoj grupi.

IS se uglavnom sastoji iz sunitskih ekstremista iz Iraka i Sirije, ali je privukla borce širom muslimanskog svijeta i Evrope.

Prema procjenama američke vlade, IS ima oko 20.000 boraca, od kojih se vjeruje da su 3.400 strani državljani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije