Svijet

Troje poginulih u eksploziji u Harkovu

Troje poginulih u eksploziji u Harkovu
Troje poginulih u eksploziji u Harkovu

HARKOV - Najmanje tri osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno u današnjoj eksploziji koja se dogodila tokom marša posvećenog godišnjici zbacivanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča u Harkovu.

Ukrajinska služba bezbjednosti je, prema izvještajima, uhapsila osumnjičene za eksploziju na skupu kome je prisustvovalo najmanje 500 ljudi, prenio je Međunarodni servis vesti Sputnjik.

"Prema preliminarnim informacijama, oko 10 osoba je povrijeđeno, jedna od njih je policajac, dok su tri osobe poginule na licu mjesta", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Regionalni tužilac Juri Danilčenko rekao je da je u pitanju "bomba kućne izrade napunjena šrapnelom, koja je bila smještena u plastičnu kesu i sakrivena u snijegu pored puta".

Savjetnik ukrajinske službe bezbjednosti Markian Lubkivski napisao je na svojoj Fejsbuk stranici da su "ljudi koji bi mogli da budu umiješani" u napad uhapšeni, ne navodeći druge detalje, prenosi AFP.

Prema jednom od očevidaca, kako je izvjestio ukrajinski TV kanal "Hromadske" eksplozija se dogodila odmah pošto je kolona demonstranata krenula ka centralnom Trgu nezavisnosti.

Portparolka lokalne policije Natalija Zakarova je izjavila da će biti pokrenuta istraga o mogućem "terorističkom napadu".

Očevici tvrde da je bomba najvjerovatnije eksplodirala nakon što je bačena iz vozila blizu kolone demonstranata, javila je agencija UNIAN.

Prema pres službi kancelarije tužioca, istražioci trenutno rade na mjestu incidenta.

Na mjestu eksplozije kod Hale sportova nalaze se ljekari i policija, navodi UNN.

Ranije je ta ukrajinska agencija javila da je akcija obilježavanja godišnjice počela kod Hale sportova, simboličkim puštanjem u nebo balona za koje su bile zakačene fotografije Janukoviča, ruskog predsjednika Vladimira Putina i gradonačelnika Harkova Genadija Kernesa.

Slični skupovi danas se održavaju u Kijevu i drugim dijelovima Ukrajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije