Svijet

"Tunis posljednji zid između džihadista i Evrope"

"Tunis posljednji zid između džihadista i Evrope"
"Tunis posljednji zid između džihadista i Evrope"

TUNIS - Tunisu je potrebna vojna i finansijska pomoć Zapada kako bi mogao da se suoči sa islamističkim terorizmom, u suprotnom, Evropa će se suočiti sa džihadistima, rekao je za "Indipendent" Mohsen Marzuk, savjetnik predsjednika Tunisa Bežija Kaida Esebsija poslije terorističkog napada u ljetovalištu Sus.

"Niko ne pomaže Tunisu... Mi ne želimo da budemo samo predmet lijepih govora. Hajde da se razumijemo, ovo je rat, a rat ne može da čeka pomoć da stigne. Tunis je posljednji zid između terorista i Evrope. Ako Tunis ne bude uspio da se suoči sa njima, Evropa će morati", rekao je Marzuk.

Vlasti u Tunisu su uhapsile 12 osoba osumnjičenih za učešće u terorističkom napadu koji je izvršio Sejfedin Rezgui, usmrtivši 38 turista, od toga 30 državljana Velike Britanije.

Marzuk je rekao da bezbjednosnim snagama Tunisa treba više vozila i vojnih helikoptera, kao i dronovi i radari za kontrolisanje granice sa Libijom, odakle dolaze džihadisti.

Tunis je od SAD naručio osam vojnih helikoptera, ali oni neće biti isporučeni do 2017. godine.

"Prolazimo kroz veoma težak period... Tek formiramo institucije, a u isto vrijeme imamo rat protiv terorizma", dodao je Marzuk, pise "Indipendent", prenosi B92.

Tragediji u Susu prethodnio je teroristički napad na muzej Bardo, a od tada je uhapšeno više od 1.000 ljudi, pod sumnjom da imaju veze sa Islamskom državom i drugim radikalnim islamističkim organizacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije