Svijet

U Libiji žestoke borbe protiv islamista

U Libiji žestoke borbe protiv islamista
U Libiji žestoke borbe protiv islamista

BENGAZI - Najmanje deset osoba je poginulo u srijedu u libijskom gradu Bengazi u sukobima provladinih snaga i islamista, što je više od 200 u više od dvije sedmice, prema medicinskim i vojnim izvorima.

Medicinski centar u Bengaziju je saopštio da je primio deset mrtvih, od kojih je sedam civila poginulih prilikom pada granate na šatore podignute za sahranu u četvrti el-Madžuri, u središnjem dijelu grada.

Prema podacima novinske agencije AFP, zasnovanim na bilansima lokalnih bolnica, u borbama u Bengaziju je poginula 201 osoba od pokretanja, polovinom oktobra, nove ofanzive snaga odanih generalu u penziji Halifu Haftaru, koje je potvrdila vojska, protiv islamističkih grupa koje kontrolišu grad od jula.

U srijedu, ulične borbe su se vodile između islamista i provladinih snaga u nekoliko četvrti grada, prema fotoreporteru AFP-a.

Prema portparola načelnika štaba libijske vojske koja je nedavno pomogla operacije koje je vodio Haftar, "vojska nastavlja svoje vojne operacije protiv islamista. Danas su se vodile oštre borbe i ulični rat".

- Vojne jedinice su pokrenule danas napad na uporišta islamista - dodao je poručnik Ahmed el-Mesmari.

Prema očevicima, provladine snage pomognute naoružanim civilima opkolile su nekoliko četvrti koje su okupirali islamisti, upotrebljavajući u sukobima teško naoružanje.

Vazdušne snage odane Haftaru su izvele nove  napade, gađajući uglavnom položaje radikalne grupe Ansar Asharia, prema jednom vojnom izvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije