Svijet

U Srednjem vijeku crkva vjenčavala homoseksualne parove

U Srednjem vijeku crkva vjenčavala homoseksualne parove
U Srednjem vijeku crkva vjenčavala homoseksualne parove

PARIZ - Crkva nije uvijek bila protiv gej braka, tvrdi jedan američki istoričar, navodeći brojne primjere crkvenog vjenčanja dva muškarca u srednjovjekovnoj Evropi.

Kada se spominje brak, posebno hrišćanski brak, obično se misli na zajednicu muškarca i žene.

Američki istoričar Džon Bosvel u svojoj knjizi "Same Sex Unions in Premodern Europe" (Istopolne zajednice u antičkoj i srednjovjekovnoj Evropi), međutim, otkriva da je crkva u srednjem vijeku prihvatala i tolerisala homoseksualnost, pa čak i vjenčavala homoseksualce.

Ako je vjerovati Bosvelu, grčki pravoslavci su u X i XI vijeku zvanično blagosiljali "istopolne zajednice", što danas pravoslavna crkva oštro demantuje, pominjujući izraz "bratimljenje".

Američki istoričar se posebno poziva na ikonu donijetu sa Sinaja, koja se danas nalazi u muzeju umjetnosti u Kijevu, a koja prikazuje obred "sklapanja braka" između dva sveca iz IV vijeka, Svetog Sergeja i Svetog Bahusa. Na ikoni je prikazan i Isus Hrist, po svemu sudeći, kao "pronubus", ili "stari svat".

Bosvel ističe da su takve zajednice blagosiljane širom Evrope sve do modernog doba.

Prema pisanju francuskog nedjeljnika "Nuvel opservater", u Francuskoj su postojali tzv. ugovori o bratimljenju, kojim su dva muškarca zasnivali zajednicu, obećavajući jedan drugom da će zajedno dijeliti "hljeb, vino i buđelar".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije