Svijet

U Uzbekistanu sutra predsjednički izbori

 U Uzbekistanu sutra predsjednički izbori
U Uzbekistanu sutra predsjednički izbori

MOSKVA - U Uzbekistanu se sutra održavaju predsjednički izbori na kojima se očekuje ubjedljiva pobjeda dugogodišnjeg lidera, ali dugoročna budućnost ove države u centralnoj Aziji je i dalje prilično neizvjesna.

U Uzbekistanu ima oko 20 miliona birača s pravom glasa, a objavljivanje rezultata se očekuje u ponedjeljak.

Islam Karimov (77) se nalazi na čelu ove bivše sovjetske republike sa 30 miliona stanovnika neprekidno od kraja osamdesetih godina i nemilosrdno je gušio svaku opoziciju.

Karimov će na sutrašnjim izborima imati tri čisto nominalna kandidata. On je na prethodnim izborima 2007. godine osvojio 91 odsto glasova.

Iako u Uzbekistanu nema nikakvih naznaka nemira, budućnost zemlje je neizvjesna zbog teške bezbjednosne situacije u susjednom Avganistanu i nepostojanja jasnog plana o sukcesiji ako Karimov iznenada napusti scenu.

Ne treba zanemariti ni ekonomske probleme koji bi mogli nastati kao posljedica neminovne recesije u Rusiji gdje živi i radi oko tri miliona Uzbekistanaca, navodi AP.

Od sticanja nezavisnosti 1991. godine Uzbekistan je vodio politiku ekonomske samodovoljnosti i pokušavao je da drži u ravnoteži diplomatske odnose sa Zapadom i Rusijom.

SAD su otvorile vojnu bazu u toj zemlji poslije terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine, ali su 2005. godine bile primorane da je napuste zato što su se odnosi dvije zemlje pogoršali nakon što su vlasti Uzbekistana nasilno ugušile pobunu u Andidžanu kada je, kako se vjeruje, poginulo nekoliko stotina ljudi.

Od tada je skoro svim zapadnim medijima zabranjeno izvještavanje iz te zemlje, a nezavisni novinari i aktivisti izloženi su stalnom uznemiravanju.

Karimov je na predizbornim skupovima govorio da Uzbekistan više nikada neće dozvoliti stranu vojnu bazu na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije