Svijet

U seriji napada u Iraku poginulo 27 ljudi

U seriji napada u Iraku poginulo 27 ljudi
U seriji napada u Iraku poginulo 27 ljudi

BAGDAD - U seriji eksplozija automobila bombi u Iraku danas je poginulo 27 ljudi, saopštili su irački zvaničnici.

Prvi napad se dogodio jutros kada je jedan automobil bomba eksplodirao blizu prepune pijace u gradu Balad Ruzu, 70 kilometara sjeveroistočno od Bagdada.

Nekoliko minuta kasnije, drugi automobil bomba je eksplodirao, a meta su bili ljudi koji su se okupili na mjestu prve eksplozije. Policija i bolnički zvaničnici su saopštili da je 11 osoba poginula, a 50 ranjeno.

Nešto kasnije, bombaš samoubica udario je automobilom prepunim eksploziva u kontrolni punkt na kome su se nalazili pripadnici šiitske milicije koji se bore protiv esktremista Islamske države, blizu grada Samare, 95 kilometara severno od Bagdada, prenio je AP.

U tom napadu poginulo je osam šiitskih boraca, a 15 ranjeno.

Samara i susjedne oblasti su pod stalnim napadima ekstremista ID, koji su zauzeli velike dijelove zapadnog i sjevernog Iraka u ofanzivi prošlog ljeta.

U drugom samoubilačkom napadu, na kontrolnom punktu šiitske milicije, južno od Samare poginulo je osam ljudi, a ranjeno 16.

U međuvremenu, u Bagdadu, irački premijer Hajder al-Abadi obećao je da će pronaći i kazniti one koji stoje iza uništavanja rijetkih antičkih predmeta u sjevernom gradu Mosulu.

ID je u četvrtak objavila video snimak na kome se vide ekstremisti kako maljevima uništavaju statue, opisujući ih kao idole koji moraju da budu uklonjeni, a ovaj čin naišao je na osude širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije