Svijet

U zatvorskim ćelijama u Francuskoj uskoro fiksni telefoni

U zatvorskim ćelijama u Francuskoj uskoro fiksni telefoni
Foto: Ilustracija | U zatvorskim ćelijama u Francuskoj uskoro fiksni telefoni
Tanjug

PARIZ - U 178 francuskih zatvora će, u naredne tri godine, biti uvedeno 50.000 fiksnih telefonskih linija, što znači da će zatvorenici u skoro svakoj zatvorskoj ćeliji uskoro moći da obavljaju privatne telefonske razgovore, s tim da će im na raspolaganju biti samo brojevi koje prethodno odobri sudija ili zatvorska uprava.

Odluku o uvođenju telefona u zatvore ministarka pravde Nikol Belube donijela je na osnovu eksperimeta sprovedenog od ljeta 2016. u zatvoru Monmedi u Mezu, navode danas francuski mediji.

U tom zatvoru 290 zatvorenika već ima ličnu fiksnu liniju i više ne moraju da telefoniraju sa govornica koje se nalaze u unutrašnjem dvorištu za šetnju ili u hodnicima, koji su česti bučni i prepuni.

Zatvorenici mogu imati do 20 kontakata u imeniku, navodi "Figaro".

Cilj ove mjere je da se omogući veći pristup telefonima i poboljša povjerljivost telefonskih razgovora "kako bi se pospješilo održavanje porodičnih veza i sprečila samoubistva".

Trenutno, vrijeme za telefoniranje je ograničeno na nekoliko sati dnevno, a u nekim zatvorskim ustanovama postoji samo jedan telefonski aparat na 100 zatvorenika, što dovodi do tenzija između njih.

U Monmediju, rezultati eksperimenta su se pokazali kao veoma ohrabrujući jer se, poslije godinu i po dana, broj telefonskih poziva utrostručio, a vrijeme razgovora po zatvoreniku se udvostručilo, prema podacima zatvorske uprave.

Tu je još jedan pozitivan efekat nove mjere - za 31 odsto opala je upotreba mobilnih telefona, koji su inače u zatvoru zabranjeni.

Pojedini su, međutim skeptični u pogledu dozvoljenih telefonskih razgovora zatvorenika, ukazujući na mogućnost zloupotrebe, dok zatvorska uprava ističe da se svaki poziv registruje i nadzire, te da će, u slučaju uočenih kršenja pravila, biti preduzete kaznene mjere.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije