Svijet

Ubijen i drugi japanski talac

Ubijen i drugi japanski talac
Ubijen i drugi japanski talac

KAIRO/TOKIO - Ekstremisti Islamske države objavili su danas video snimak na internetu navodeći da su odsijecanjem glave ubili i drugog japanskog taoca, Kendžija Gotoa, saopštila je monitoring grupa SITE, a preneo Rojters.

Britanska agencija je prenijela da japanska vlada provjerava vjerodostojnost videa, na kojem je prikazana jedna osoba sa kapuljačom i nožem koji drži na vratu Japanca, a zatim je prikazano tijelo japanskog novinara na kome je postavljena njegova glava.

Obraćajući se japanskom premijeru Šinzo Abeu, osoba s nožem je rekla: "Zbog vaše nepromišljene odluke da učestvujete u ratu u kojem ne možete pobijediti ovaj nož ne samo da će ubiti Kendžija već će biti iskorišćen i da prolije krv kad god naiđemo na vaše ljude. Noćna mora za Japan je počela."

Zamjenik japanskog ministra spoljnih poslova rekao je danas ranije da su pregovori sa džihadistima Islamske države koji su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota i japanskog novinara na "mrtvoj tački", prenijela je japanska televizija NHK.

Jasihude Nakajama, koji se nalazi na čelu tokijskog tima za rješavanje talačke krize u Amanu, rekao je sinoć novinarima u jordanskoj prestonici da nije bilo nikakvog napretka u pokušaju da se oslobode jordanski pilot Muat el Kaseasbeh i japanski novinar Kendži Goto, preneo je AFP.

Cijela drama otpočela je prošle sedmice kada je Islamska država objavila snimak sa dvojicom Japanaca, Gotom i Harunom Jukavom, zaprijetivši da će ih ubiti ako im se za 72 sata ne plati 200 miliona dolara.

Taj zahtjev je poslije preinačen u oslobađanje osuđene Iračanke, a u međuvremenu su objavili da su ubili Jukavu.

Japanska vlada najoštrije osudila ubistvo Gotoa

Japanska vlada najoštrije je osudila Islamsku Državu koja je večeras emitovala snimak na kojem tvrdi da je odsjekla glavu svom taocu japanskom državljaninu Kendžiju Gotou.

"Osjećam jaku ozlojađenost da je tako neljudski i podli teroristički čin ponovo počinjen", rekao je novinarima u Tokiju predstavnik japanske vlade Jošihide Suga, dodajući da izgleda da je na video snimku prikazan Goto.

Suga je istakao da će se s tim u vezi sastati nadležni ministri i razgovarati o odgovoru vlade na video snimak IS, preneo je Rojters.

SAD provjeravaju autentičnost snimka

Sjedinjene Američke Države nastoje da utvrde vjerodostojnost snimka Islamske države na kojem tvrdi da je odsijecanjem glave ubila japanskog taoca Kendži Gotoa, saopštila je Bijela kuća, dodajući da Vašington najoštrije osuđuje tu ekstremističku grupu.

"Pogledali smo snimak na kojem se tvrdi da su japanskog državljanina Kendžija Gotoa ubili pripadnici terorističke grupe IS", saopštila je predstavnica Nacionalnog savjeta za bezbjednost Bernadet Mejen.

"Radimo na tome da potvrdimo autentičnost snimka. SAD najoštrije osuđuju djelovanje IS i zahtijevamo da momentalno puste na slobodu preostale taoce. Solidarišemo se sa našim saveznikom Japanom", navela je Mejen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije