Svijet

Uhapšeni napadači na Malalu

Uhapšeni napadači na Malalu
Uhapšeni napadači na Malalu

ISLAMABAD - Pakistanska vojska uhapsila je danas 10 talibana optuženih da su 2012. učestvovali u napadu na tada 16-godišnju aktivistkinju Malalu Jusufzai, u koju su talibani pucali jer se borila za jednakost polova i pravo žena na obrazovanje.

Portparol vojske, general Asim Salim Badžva, rekao je da su uhapšeni napali Malalu po naređenju Mule Fazlule, vođe pakistanskih talibana.

„Rasturena je cijela grupa koja je učestvovala u pokušaju ubistva“, rekao je Badžva i dodao da su teroristi dio veće grupe Tehrik-e-Taliban, koja okuplja militantne organizacije u plemenskim područjima.

Malala, koja je, u strogo konzervativnim dijelovima Pakistana pozivala na pravo žena na obrazovanje, pogođena je u oktobru 2012. metkom u glavu, dok je ulazila u školski autobus poslije časova. U napadu su povrijeđene još dvije djevojčice.

Malala se najprije liječila u Pakistanu, a zatim u Velikoj Britaniji, gdje i danas živi s roditeljima. Zbog svoje hrabre borbe za prava žena, Malala je stekla veliki ugled u svijetu i međunarodnu slavu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije