Svijet

Uhapšeno nekoliko Jevreja zbog plana remećenja Peresove sahrane

Uhapšeno nekoliko Jevreja zbog plana remećenja Peresove sahrane
Uhapšeno nekoliko Jevreja zbog plana remećenja Peresove sahrane

Nekoliko Jevreja osumnjičenih da bi mogli da poremete sahranu bivšeg predsjednika Izraela Šimona Peresa je uhapšeno, izjavio je večeras šef izraelske policije Roni Alšeik.

Na brifingu za novinare uoči sahrane Alšeik je rekao da je bilo specifičnih bezbjednosnih upozorenja, prenose izraelski mediji.

Peresova sahrana, kojoj će prisustvovati desetine svjetskih lidera i stranih zvaničnika, biće jedan od najvećih i najkompleksnijih događaja ikada u Izraelu.

Velika bezbjednosna operacija u kojoj učestvuje izraelska policija, granična policija i vojska, kao i bezbjednosna služba Šin bet, vladina ministarstva između ostalih, brinuće se o sigurnosti, saobraćaju i javnom redu u Jerusalimu tokom sahrane na Brdu Hercl.

Šef izraelske policije je tu operaciju opisao ne samo veoma kompleksnom, već na mnoge načine bez presedana u poređenju s onim što je policija radila u prošlosti.

"To je veliki izazov za bezbjednost, saobraćaj javni red", rekao je on, dodavši da je uloga policije da omogući odgovorajuću ceremoniju za takvog lidera i da takođe omogući da svi građani ako to žele prođu pored kovčega sa Peresovom tijelom koji je danas bio izložen u dvorištu parlamenta.

O redu i miru tokom dvodnevne žalosti u Jerusalimu brine se 8.000 policajaca, kako navodi agencija Asošiejtid pres.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije