Svijet

Varufakis: Grčka neće sarađivati sa EU i MMF-om

Varufakis: Grčka neće sarađivati sa EU i MMF-om
Varufakis: Grčka neće sarađivati sa EU i MMF-om

ATINA - Grčka vlada neće sarađivati sa Evropskom unijom i misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), niti će tražiti produženje programa finansijske pomoći, izjavio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis poslije sastanka sa predsjednikom Evrogrupe, Jerunom Dajselblumom, u Atini.

"Ova platforma nam omogućava da dobijemo povjerenje grčkog naroda. Naš prvi potez kao vlade neće biti da odbacimo razloge za preispitivanje ovog programa prihvatajući njegovo produženje", poručio je Varufakis, a prenosi britanski list "Gardijan" u elektronskom izdanju.

Varufakis kaže da je pružio uvjerenje Dajselblumu da zvanična Atina planira sprovođenje reformi koje bi privredu Grčke učinile konkurentnijom i koje bi doprinijele uravnoteženju budžeta, ali i da neće prihvatiti deflatornu krizu i neodrživi dug.

Dajselblum je sa svoje strane kazao novinarima da je u Atinu došao kako bi sa novom grčkom vladom razgovarao o tome šta dvije strane treba da preduzmu prije isteka programa pomoći 28. februara.

Evropski političar je pozvao grčku vladu da poštuje uslove postojećeg aranžmana između Grčke i evrozone, apelujući da ne preduzima jednostrane korake, jer je važno da ne ugrozi napredak koji je Grčka do sada ostvarila.

Dajselblum je naveo da nastavak pružanja evropske pomoći zavisi od grčkog poštovanja obaveza, kao i da je na Atini da odluči o svojoj poziciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije