Svijet

Vodič za džihadiste na engleskom jeziku

Vodič za džihadiste na engleskom jeziku
Vodič za džihadiste na engleskom jeziku

BEČ - Na internetu kruže brošure za buduće borce Islamske države, koji su nalik na preporuke za avanturističko putovanje, ukazuje danas bečki dnevnik "Prese", prenoseći da se, između ostalih, strancima poreporučuje da spakuju i ispravni adapter za struju.

Štitnici za koljena su važni, vreća za spavanje, takođe, sve to stoji u brošuri na engleskom jeziku preko koje Islamska država daje savjete budućim borcima za putovanje u Siriju.

"Pojedini dolaze tako neprimpreljeni da je to prosto ludo", navodi se u dokumentu pod naslovom "Hindšra do Islamske države" koja je nazvana po putu Mohameda od Meke do Medine 622 godine, što predstavlja početak islamskog računanja vremena.

Prema informcijama izraelskog centra za borbu protiv terorizma i informacije (ITIC) brošura se prvi put pojavila u februaru, a pokušaji zapadnih vlasti da se spriječi pristup ekstremističkom turističkom vodiču, bili su neuspješni, prenosi "Prese".

Novim borcima se daju savjeti da preko Turske, sa malo prtjaga, tvrdeći da su turisti, putuju.

Pristalicama Islamske države, koji žele da se priključe borbama, izričito se savjetuje da se prilikom puta obuku ležerno, kako ne bi privukli pažnju.

Putovanje od Istanbula do pogranične teritorije treba, kako stoji u brošuri, biti obavljeno noću, međunarodnim autobusima.

U posebnom dijelu vodiča za žene pristalice Islamske države se ističe da treba da izbjegavaju putovanja u većim grupama, i da sa sobom nose rezervnu maramu, koju bi mogle koristiti u slučaju da im na granici bodljikava žica pocjepa odjeću.

Turska je na pritisak zapada, u međuvremenu, pojačala bezbjednosne mjere na svojim granicama.

Tu činjenicu naveli su autori u vodiču koji je napisan na 50 stranica navodeći da je "postalo sve teže na turskoj granici", kao i savjet da borci ne bi trebalo više, na svoju ruku, da pokušaju da pređu među, već iz Turske da preko Tvitera stupe u kontakta sa predstavnicima Islamske države.

U brošuri je navedeno više Tviter kontakata u ove svrhe.

Brošura Islamske države se čita kao jedna preporuka za putovanje na avanturistički odmor.

Tako borci treba da pripaze da sa sobom ponesu ispravan adapter za struju, štitnike za koljena i laktove, jer tokom obuke i u borbama moraju mnogo da puze.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije