Svijet

Zaharčenko: Slavjansk i Marijupolj će postati dio DNR

Zaharčenko: Slavjansk i Marijupolj će postati dio DNR
Zaharčenko: Slavjansk i Marijupolj će postati dio DNR

DONJECK - Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Aleksandar Zaharčenko izjavio je danas da linija razgraničenja između ukrajinskih i proruskih snaga na istoku Ukrajina treba da se poklapa sa granicama Donjecke oblasti i da "priznaje DNR samo u teritorijalnim granicama te oblasti".

"Linija razgraničenja treba da bude na granici Donjecke oblasti, drugu granicu mi ne priznajemo", rekao je on a prenosi RIA Novosti.

Ruska agencija podsjeća da su se ranije Kijev i ustanici dogovorili da odrede liniju razgraničenja i formiraju duž nje zonu bezbjednosti od 30 kilometara.

Zaharčenko je, takođe, rekao da će i gradovi Slavjansk i Marijupolj "postati dio DNR".

"Slavjansk i Marijupolj su naši gradovi  i mi ćemo ih vratiti", kazao je on.

Komentarišući ukaz ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka o ekonomskoj blokadi Donjeckog basena, lider DNR je rekao da ona u stvarnosti već postoji dva mjeseca.

"Ekonomska blokada nam nije strašna. Više od toga, ona znači da će nas Kijev uskoro priznati", rekao je Zaharčenko.

Porošenko je u subotu naložio da se iz zone specijalnih operacija u Donbasu evakuišu sve državne ustanove i sudovi, odvedu zatvorenici i prekine servisiranje bankarskih računa.

"Donbas je uvijek bio jak region. U njemu žive dostojanstveni, ponosni ljudi, koji mogu samostalno da okončaju svoje problem a uz pomoć Rusije ti problemi rješavaće se veoma brzo", rekao je Zaharčenko.

U nedjelju je, izvještavaju ruske agencije, u Donjeck i Lugansk stigao sedmi humanitarni konvoj iz Rusije.

Kako navodi TAS S, sa 20 vozila u Lugansk je stiglo više od 100 tona humanitarne pomoći, a kamionima i cisternama doveženo je u taj grad na istoku Ukrajine gorivo, ulje i maziva za transformatore.

U Donjeck je sa 54 vozila dopremljeno vise od 350 tona tereta, navodi TAS S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije