Svijet

Zašto je avion MH17 letio iznad zone borbenih dejstava?

Zašto je avion MH17 letio iznad zone borbenih dejstava?
Zašto je avion MH17 letio iznad zone borbenih dejstava?

KIJEV - Dok svijet pokušava da shvati jučerašnju tragediju u kojoj je 298 ljudi izgubilo život kada je najvjerovatnije oboren malezijski avion iznad Ukrajine, mnogi se pitaju zbog čega je jedan putnički avion letio baš iznad zone borbenih dejstava na istoku Ukrajine.

Poznato je da je region oko Donjecka i Luganska već duže vrijeme poprište žestokih sukoba između ukrajinskih i proruskih snaga.

Uprkos borbama na terenu i očiglednom riziku za letjelice, avion kompanije "Malezijan erlajns" letio je tačno iznad ratne zone kada ga je, očigledno, oborila sofisticirana raketa ispaljena iz lansera "Buk".

"Sada se postavljaju brojna pitanja, kao što su - zašto je avion letio baš iznad ove oblasti, da li je bio na pravoj putanji. Riječ je o ratnoj zoni gdje se ispaljuju rakete. Dakle, zašto je letio baš tuda", kaže bloger Nil Klark za Russia Today.

Nakon tragedije, brojne avio-kompanije su proglasile Ukrajinu zonom u koju neće letjeti, ali se sve do juče ruta preko Donjeckog regiona smatrala sigurnom za civilnu avijaciju.

Prošle nedjelje Ukrajina je zatvorila vazdušni prostor na istoku za civilni saobraćaj do visine 7.900 metara, ali je MH17 letio na 10.600 metara.

Proruske snage koriste relativno jednostavne rakete poput rakete zemlja-vazduh dometa 3.500 metara za ciljeve u vazduhu, zbog čega su očigledno avio-kompanije i ukrajinska kontrola civilne avijacije dozvoljavale avionima na velikim visinama letove iznad zabranjene zone.

"'Malezijen erlajns' je koristio ovu rutu godinama i uvijek je bila sigurna. Čak 15 od 16 azijsko-pacifičkih avio-kompanija, a i neke iz Evrope, lete tom trasom", rekao je malezijski ministar saobraćaja Liov Tijong Lai na konferenciji za štampu dodavši da "nije bilo instrukcija u posljednji čas da se promijeni putanja leta.

Let MH17 odstupio za oko 200 kilometara sjeverno od uobičajene putanje

Avioni su imali dovoljno razloga da lete preko Ukrajine jer je to najkraći put između evropskih zemalja i velikih gradova na jugoistoku Azije, a kraća putanja znači manji utrošak goriva i veći profit za kompanije.

Na stotine putničkih aviona dnevno letjelo je preko Ukrajine prije eskalacije konflikta, i saobraćaj je bio prilično intenzivan sve do jučerašnje tragedije.

Ono što je neobično kada je riječ o MH17 jeste da se koban let razlikovao od uobičajene rute preko Ukrajine.

Prema podacima sa sajta flightaware.com, koji prati civilni vazduhoplovni saobraćaj, jučerašnji let MH17 odstupio je za oko 200 kilometara sjeverno od putanje koju je boing 777 "Malezijen erlajns" koristio prethodnih dana - tako da se avion našao tačno iznad ratne zone Donjeckog regiona.

Za sada, međutim, ne postoji zvanično objašnjenje o neuobičajenoj putanji leta.

Međutim, postoje spekulacije da je i sporenje Rusije i Ukrajine oko vazdušnog prostora iznad Krima možda odigralo ulogu. Međunarodna organizacija za civilnu avijaciju smatra taj prostor ukrajinskom odgovornošću, dok to Rusija osporava.

Većina avio-kompanija zbog sukoba izbjegava letenje iznad Krima, a ni "Malezijen erlajns" nije izuzetak.

Letovi MH17 su obično išli preko Azovskog mora, sjeverozapadno od Krima, ili preko Crnog mora na s,ever.

Ukoliko avion nije mogao da leti preko Azovskog mora iz nekog razloga u četvrtak, moguće je da mu je ukrajinska agencija za kontrolu saobraćaja savjetovala da skrene sa rute na sjever, piše Russia Today.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije