Analize

Grci se bune što će morati da rade 40 sati sedmično

Grci se bune što će morati da rade 40 sati sedmično
Grci se bune što će morati da rade 40 sati sedmično

ATINA - Plan grčkih vlasti da do 2015. obezbijede čak 28,5 milijardi evra uštedom javnih troškova danas će biti na ključnom testu, pošto će nacionalni parlament dvojnim glasanjem odlučiti da li pruža podršku mjerama koje je spremila vlada premijera Jorgosa Papandreua.

U okviru mjera predviđeno je, između ostalog, podizanje PDV-a u ugostiteljstvu sa 13 na 23 odsto, godišnji porez od 300 evra na samozaposlene, porez solidarnosti na poslanička primanja od pet odsto, kao i oporezivanje svih građana koji godišnje zarade više od 8.000 evra, umjesto dosadašnjeg limita od 12.000 evra.

Dnevni list “To Vima” izračunao je da bi, zbog Papandreuovih mjera štednje, prosječna grčka porodica godišnje u kućnom budžetu imala 2.795 evra manje, što je jedan od razloga zbog kojeg je juče u Grčkoj počeo generalni štrajk.

Grčka policija privela je 18 ljudi tokom jučerašnjih nereda na protestu u Atini. Bilo i sukoba, pošto su lijevo orijentisani mladići sa kapuljačama na glavama gađali policiju kamenicama, a ona je uzvratila suzavcem i šok-bombama.

To se dešavalo u demonstracijama koje su pratile štrajk, gdje je u Atini u dvije kolone marširalo više od 20.000 demonstranata, dok je na protestu u Solunu učestvovalo 7.000 ljudi.

Svi od ljekara i vozača vozila Hitne pomoći do krupijea u kasinima i glumaca u državnim pozorištima prekinuli su rad na nekoliko sati. Na stotine letova aviona otkazano je ili odloženo zbog štrajka kontrolora leta, koji su tokom prepodneva na nekoliko sati napustili radna mjesta, a to je trebalo da učine i sinoć.

Obustava rada vozača javnog prevoza u Atini izazvao je haos u saobraćaju u grčkoj prestonici, dok je deo štrajkača blokirao luku Pirej.

U EU je zbog neizvjesnog ishoda glasanja u grčkom parlamentu o mjerama štednje pokrenut “plan B” za spasavanje Grčke, tvrdi izvor agencije Rojters iz vrha evrozone. Taj plan, čiji detalji nisu saopšteni, bio bi alternativno rješenje koje bi trebalo da spriječi bankrot Grčke.

Šta predviđaju nove mere

Grčka samo u ovoj godini treba da uštedi 6,5 milijardi evra i smanji državni deficit na 7,5 odsto, a ovo su neke od mjera koje bi to trebalo da omoguće:

- Porezom su obuhvaćeni svi koji primaju više od 8.000 evra godišnje, umjesto dosadašnjeg limita od 12.000 evra,

- Broj zaposlenih u javnom sektoru biće smanjen za 150.000 radnika,

- Radna nedjelja se produžava sa 37,5 na 40 radnih časova,

- U ugostiteljstvu će PDV biti povećan sa 13 na 23 odsto,

- Visina poreza solidarnosti će varirati između jedan i pet odsto, u zavisnosti od primanja koja variraju od 12.000 do više od 100.000 evra, a plate poslanika i državnih i lokalnih zvaničnika biće oporezovane stopom od pet odsto.

Broj zaposlenih u javnom sektoru biće smanjen za 150.000 radnika, a radna nedjelja će biti produžena sa 37,5 na 40 časova. Visina poreza solidarnosti će varirati između jedan i pet odsto, u zavisnosti od primanja.

Godišnja primanja između 12.000 i 20.000 evra biće oporezovana najmanjom stopom, na ona do 50.000 evra ide solidarni porez od dva odsto, na godišnje prihode do 100.000 evra tri odsto, a na ona viša od 100.000 evra četiri odsto poreza solidarnosti. Plate poslanika i državnih i lokalnih zvaničnika biće, bez obzira na iznos, oporezovane stopom od pet odsto.

Britanski turisti ostave milijardu funti u Grčkoj

Česti štrajkovi i demonstracije zbog vladinih mjera mogli bi negativno da se odraze na prihode od stranih turista u Grčkoj, ako ne ove, onda barem u narednim sezonama. U Asocijacija britanskih turističkih agencija potvrdili su da je nekoliko godina društvenih potresa u Grčkoj već uzrokovalo to da turisti iz Velike Britanije radije biraju tursko umesto grčkog mora. Prema podacima ove asocijacije, u Grčkoj je prošle godine boravilo 1,7 miliona britanskih turista koji su potrošili 997 miliona funti. Zibil Zojh, portparolka Njemačke turističke asocijacije, rekla je da se njihovi turisti za sada ne žale na situaciju u Grčkoj, gdje godišnje ide 2,3 miliona njemačkih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije