Privreda

Antić: Sa Rusima dogovoreno sigurno snabdjevanje Srbije gasom

 Antić: Sa Rusima dogovoreno sigurno snabdjevanje Srbije gasom
Antić: Sa Rusima dogovoreno sigurno snabdjevanje Srbije gasom

BEOGRAD - Srbija je dobila čvrsto obećanje od ruskih partnera da ćemo imati sigurno snabdjevanje gasom tokom predstojeće zime, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić po povratku iz Moskve, gdje se sastao sa ruskim kolegom Aleksandrom Novakom.

Dobili smo obećanje da će ruska strana učiniti sve, i već preduzima korake da Srbija ima stabilno snabdjevanje gasom po osnovu dugoročnog ugovora koji imamo sa Gaspromom, rekao je Antić novinarima u resornom ministarstvu.

Obećanje da će ruska strana učiniti sve za sigurno snabdjevanje Srbije gasom tokom zime, kako je naglasio, ušlo je i u zvaničan dokument u okviru Međuvladinog srpsko-ruskog komiteta za trgovinu, koji je proteklih dana održan u Moskvi.

"To je jako dobra vest za građane i Vladu Srbije i posle toga se lakše diše", kazao je ministar, napominjući da je to posebno važno kada se ima u vidu da Srbija trpi posledice poplava u energetskom sektoru, koji radi u napregnutim uslovima.

 Antić je prenio i da je na sastancima u Moskvi bilo riječi o tome da se zajednički razmotri strateški razvoj NIS-a i da je stav Srbije da NIS treba da se fokusira na završetak investicionog ciklusa u Srbiji.

"Treba da završimo polemiku na temu o tome koji vid duboke prerade da se tehnološki instalira u pančevačkoj rafineriji i da se krene u tu investiciju" naveo je on.

Prema njegovim riječima, sa Rusima se pregovaralo i o tome da preduzeća Metanolsko-sirćetni kombinat i Azotara dobiju povoljnije cijene gasa, koji je neophodan za njihov rad.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije