Privreda

Banjaluka: Otac i kćerka utajili više od tri miliona poreza

Banjaluka: Otac i kćerka utajili više od tri miliona poreza
Banjaluka: Otac i kćerka utajili više od tri miliona poreza

BANJALUKA - Policija je juče podnijela izvještaje Okružnom tužilaštvu Banjaluka protiv Daliborke Perić (41) iz Banjaluke i njenog oca Vukana Štrpca (69) zbog sumnje da su utajili porez u iznosu od tri miliona i 27.000 KM, potvrđeno je u CJB Banjaluka.

Perićeva i njen otac osumnjičeni su da su preko firmi "Stanogradnja komerc" i Fabrika koža AD "Lauš", koje su u porodičnom vlasništvu, počinili više teških krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminala i tako za višemilionski iznos oštetili budžet RS i druge firme.

Perićevu i Štrpca tako terete da su u periodu od 1. januara 2010. do 31. decembra 2010. godine počinili  poslovnu prevaru, zloupotrijebili službeni položaj, utajili porez i doprinose, te zloupotrijebili lažni stečaj.

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi pojasnio je juče da je u centru višemilionske prevare izgradnja stambeno-poslovne zgrade na zemljištu bivše kožare.

"Daliborka Perić je kao osnivač i osoba ovlaštena za zastupanje preduzeća 'Stanogradnja komerc' d.o.o. Banjaluka obmanula odgovorne osobe drugih preduzeća, prometovala 42 stambeno-poslovna prostora bez znanja i saglasnosti prevarenih preduzeća. Ovi prostori su trebalo da budu isporučeni preduzećima kao kompenzacija za izvršene radove i korišteni u otplatu kredita bankama", pojasnio je izvor blizak istrazi.

Na ovaj način Perićeva je izbjegla plaćanje poreza, a podnesena je i lažna poreska prijava i prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Vukan Štrbac, kako pojašnjava naš izvor, je u svojstvu većinskog vlasnika paketa akcija i predsjednika Upravnog odbora preduzeća Fabrike koža AD "Lauš" koristio svoj autoritet i kao bivši osnivač i direktor vršio dogovore sa odgovornim osobama u preduzećima i obmanjivao ih.

"Štrbac je pronalazio kupce za poslovne prostore i stanove za koje je znao da nema saglasnost banke i preduzeća koji su bili izvođači radova. Na taj način je omogućio svojoj kćerki da realizuje sporno prometovanje u višemilionskom iznosu", zaključio je izvor blizak istrazi.

Daliborka Perić juče je izjavila da su sa Građevinskom firmom "Una komerc" iz Kozarske Dubice još 2008. godine zaključili ugovor o izgradnji zgrade u Karađorđevoj ulici 386 i to na zemljištu koje je pripadalo "Kožari".

Ova građevinska firma je prema riječima Perićeve, u februaru 2009. godine napustila gradilište, a da zgradu nije završila.

"Za pomenute građevinske radove sa firmom 'Una komerc' smo ugovorili kompenzaciju za stambeno-poslovne jedinice. Kako je ova firma napustila radove, morali smo angažovati drugu firmu", pojasnila je Perićeva.

Dodala je kako je zahvaljujući "Una komercu" firma "Stanogradnja komerc" otišla u stečaj.

"Nakon što smo ušli u stečaj 'Una komerc' je imala prilike da naplati svoja potraživanja, tako što bismo predujmili novac za nastavak stečajnog postupka u iznosu od svega pet hiljada KM. Njihova potraživanja su, dakle, iznosila oko tri miliona KM i kako bismo ih naplatili trebalo su da uplate pet hiljada KM, što dokazuje da su bili svjesni da nemaju zakonsko uporište u svojim potraživanjima", tvrdi Perićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije