Privreda

Brisel više ne daje milijarde Kijevu na "lijepe oči"

Brisel više ne daje milijarde Kijevu na "lijepe oči"
Brisel više ne daje milijarde Kijevu na "lijepe oči"

BRISEL, KIJEV - EU ne želi više da daje milijarde evra ukrajinskim vlastima, jer nije sigurna ni kuda ide taj novac ni ko će ga vratiti - navode diplomatski izvori iz Brisela.

Najnovija molba Kijeva za izdvajanje još dvije milijarde evra pomoći – dovela je Eu u ćorsokak, pa je sazvana  hitna sjednica Evropske komisije.

Zapad podržava sve postupke ukrajinskih vlasti, ali više ne žuri da daje milijarde dolara i evra kako bi pomogao ekonomiji te zemlje.

Neke diplomate u Briselu smatraju da Kijev manipuliše svojim zapadnim partnerima.

Jedan od glavnih kamena spoticanja predstavlja dugoročni bescarinski izvoz ukrajinske robe na evropska tržišta.

Kijev je dobio olakšice koje će mu omogućiti da trguje od Vladivostoka do Lisabona, a da pri tom ne plati  carinu. Takve olakšice nemaju čak ni stare zemlje EU.

Evropljani su štedljiviji od drugih i nisu skloni da podržavaju gubitaške projekte, a Ukrajina je pred bankrotom i nema jasan program za izlazak iz krize.

Za rješavanje tog problema potrebna je i finansijska i svaka druga pomoć Rusije, a ne samo Brisela i Vašingtona, navode analitičari.

Od početka godine Ukrajina je dobila devet milijardi dolara finansijske pomoći. Isplatila je 14 milijardi duga.

Sudeći po svemu, u državnoj blagajni  više nema novca i čini se da u Kijevu ne znaju šta da rade bez novih priliva, prenose portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije