Privreda

Brodska rafinerija u gubicima od oko 500 miliona KM

Brodska rafinerija u gubicima od oko 500 miliona KM
Brodska rafinerija u gubicima od oko 500 miliona KM

BOSANSKI BROD - Iako nadležni u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu priznaju da postoje akumulirani gubici tog preduzeća od oko 500 miliona KM, najavljuju poboljšanje poslovanja.

U projekat gasifikacije, tvrde, uložit će 10 miliona evra.

Taj projekat trebalo bi da bude odbren krajem sedmice, a završetak projektne dokumentacije planiran je u narednoj godini.

- Izvođenje radova i puštanje novog pogona s gasom očekuje se krajem 2015. godine - rekao je Andrej Ozerov, zamjenik generalnog direktora "Zarubežnjefta“, većinskog vlasnika Rafinerije u Bosanskom Brodu.

On kaže da su svjesni gubitaka, ali, tvrde, da će se poboljšati poslovanje.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske (RS) Željko Kovačević tvrdi da je prodaja nafte industrije RS-a jedna od najuspješnijih privatizacija RS-a te da je Rafinerija od velikog značaja za taj bh.entitet.

Na sastanku Radne grupe za praćenje ispunjenja obaveza iz Ugovora o kupoprodaji akcija preduzeća naftne industrije RS-a, koji je danas održan u Bosanskom Brodu, rečeno je da je prioritet Rafinerije i zaštita životne sredine.

Najavljeno je da će biti instalirana i mjerna stanica, a nakon remonta, kako tvrdi ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, koncentracija sumpora u vazduhu svedena je na minimum.

Ekološka dozvola Rafinerije važi do 2016. godine, a Andrej Getinger, generalni direktor tog preduzeća tvrdi da će učiniti sve da dozvolu ne izgube, a ostalo je, kaže, i niz tačaka koje se moraju ispuniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije