Privreda

Pumpe pune plinske boce i rizikuju živote

 Pumpe pune plinske boce i rizikuju živote
Pumpe pune plinske boce i rizikuju živote

BANJALUKA - Pojedine benzinske pumpe u RS i dalje nelegalno i na neadekvatan način pune plinske boce za domaćinstva tečnim naftnim gasom, iako je to zakonskim propisima strogo zabranjeno, potvrđeno je "Nezavisnim".

Naime, na većini pumpi koje prodaju auto-gas plinske boce pune putem adaptera koje postave na pištolje za auto-gas. Na taj način pumpe obavljaju posao za koji nisu registrovane, ali i ugrožavaju bezbjednost građana. Treba reći i da punjenje boca na taj način onemogućava ispitivanje ispravnosti ventila na boci i nema kontrole napunjene količine.

Iz tog razloga stručnjaci upozoravaju da je ugrožen veliki broj domaćinstava u RS koja svakodnevno koriste gas i zaista je prava sreća što se zbog tog do sada nisu dogodile tragedije većih razmjera. Pored toga, ovakvi postupci pojedinih benzinskih pumpi stvaraju nelojalnu konkurenciju ovlaštenim punionicama tečnog naftnog gasa u RS, koje su za ta ovlaštenja izdvojile ogromna finansijska sredstva.

Iz Inspektorata RS navode da su u proteklom periodu nadležne inspekcije izvršile više od 150 kontrola na benzinskim pumpama, gdje su pored preventivnih upozorenja, preduzimali i upravne mjere koje su se odnosile na isticanje zabrana i upozorenja na opasnost punjenja boca na stanicama, kako bi upozorili stanovništvo, ali i radnike koji vrše neovlašteno punjenje na stanicama.

"U pravilu, privredni subjekti u trenutku kontrole i u prisustvu inspektora ne čine prekršaje i ne vrše punjenje boca na punionicama auto-gasa, te je utvrđivanje ovakvog prekršaja i pribavljanje fizičkih dokaza znatno otežano", kazali su iz Inspektorata.

Oni su apelovali na građane da zbog vlastite bezbjednosti i bezbjednosti svoje porodice plinske boce pune isključivo u ovlaštenim punionicama. Ističu i da građani takvim punjenjem sebi čine materijalnu štetu koristeći gas koji nije proizveden i namijenjen za upotrebu u domaćinstvu.

"Različit je standard po kojem se proizvodi gas za upotrebu u domaćinstvu od standarda po kojem se proizvodi gas za pogon motora automobila", kažu iz Inspektorata RS. Oni dodaju da je u toku priprema pravilnika kojim se utvrđuje odgovornost za tehničku ispravnost boca, što uključuje postavljanje prepoznatljivih obilježja svakog distributera i punionice gasa sa vlastitom bojom boce, logom, samostalno postrojenje za pregled boca, kao i sudova pod pritiskom sa žigom pregleda, naljepnice i uputstva o bezbjednom korištenju i rukovanju. Na taj način će, kako ističu, sve punionice biti prepoznatljive po svojim bocama.

Milovan Bajić, direktor "Krajinapetrola" Banjaluka, rekao je da je punjenje boca tečnim naftnim gasom na benzinskim pumpama u RS drastičan primjer obavljanja zakonom nedozvoljene djelatnosti.

"Zakonski propisi su i jasni i nedvosmisleni i kažu: 'Na benzinskim pumpama je zabranjeno punjenje boca za domaćinstvo tečnim naftnim gasom. Punjenje boca TNG-om može se vršiti samo u za to ovlaštenim punionicama.' Tako piše u zakonu. Tako piše, a boce puni kako ko gdje stigne", rekao je Bajić. Prema njegovim riječima, ovako napunjene boce na pumpama ne mogu da se kontrolišu ni kada je u pitanju količina, jer prava mjera za gas jesu kilogrami, a ne litre očitane na često sumnjivo baždarenim brojilima. Osim toga, Bajić je kazao da su oni koji pune boce na ovaj način nelojalna konkurencija ovlaštenim punionicama, jer nemaju nikakve troškove održavanja i atestiranja boca.

"Nisu to mali troškovi, jer je periodično potrebno boce pjeskariti, lakirati, mijenjati ventile, ispitivati pod pritiskom od 25 bara", kazao je Bajić, izražavajući bojazan da će ova priča možda biti aktuelnija kada se desi havarija, većih razmjera.

"Dokle će nam marka-dvije biti važnija od vlastite bezbjednosti i dokle će nam sve vrijednosti biti iskazane uglavnom kroz novac", kazao je Bajić. On je dodao da slobodno tržište ne podrazumijeva anarhiju, već naprotiv, poštovanje zakonskih propisa uz davanje konstruktivnih prijedloga za njihovu izmjenu ako nisu dobri, ali dok su važeći, zakoni bi trebalo da se u svemu primjenjuju.

Dragovan Petrović, sekretar Pokreta potrošača RS, rekao je da ovaj segment uređuje Tržišna inspekcija, koja reaguje ukoliko ima nekih nepravilnosti. Dodao je da do sada nisu imali pritužbi potrošača na distribuciju i kupovinu gasa za domaćinstva. Naveo je da, primjera radi, "Krajinapetrol" ima dosta organizovan i uređen sistem, gdje se vrši zamjena prazne za punu bocu, uz kontrolu donesene prazne boce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije