Privreda

Slijede smjene u "Šumama RS"

 Slijede smjene u "Šumama RS"
Slijede smjene u "Šumama RS"

BANJALUKA - Ukupan dug JP "Šume RS" zaključno s prošlom godinom iznosio je 50 miliona KM i uglavnom se odnosi na obaveze prema radnicima, dobavljačima, izvođačima radova i prema opštinama.

Ovo je rekao Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo i lovstvo RS, najavljujući za danas smjenu Zorana Šupeta, direktora ŠG "Zelengora" iz Kalinovika, a za ponedjeljak i smjenu Samojka Palangetića, direktora ŠG "Birač" iz Vlasenice.

"Ta šumska gazdinstva nisu ispunila plan proizvodnje za prošlu godinu i na početku ove godine i to je razlog za smjenu. I 'Zelengora' i 'Birač' su godinu završili s minusom", rekao je juče Dragan Grabovac, v.d. generalnog direktora JP "Šume RS".

Inače, Šumsko gazdinstvo "Birač" prošlu godinu završilo je s minusom od 918.000 KM, dok je "Zelengora" na kraju 2014. godine na računu imala minus od 129.949 KM. Pored ova dva šumska gazdinstva, na kraju godine s minusom od 1,2 miliona KM je poslovalo i ŠG "Jahorina", zatim "Botin" iz Nevesinja, koje je na prihode od oko dva miliona KM ostvarilo čak 644.000 KM minusa.

Kako nezvanično saznajemo, ovo je tek dio smjena u JP "Šume RS", koje bi u narednim danima mogle ostati bez kompletne sadašnje uprave.

"Vlada RS, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS u narednom periodu smijeniće sve sadašnje izvršne direktore i postaviti nove vršioce dužnosti. To će na inicijativu Vlade RS koja već postoji uraditi Nadzorni odbor JP 'Šume RS', možda već na sljedećoj sjednici", ispričao je izvor "Nezavisnih", dodajući i da bi sadašnji sastav Nadzornog odbora JP "Šume RS", na čijem čelu je Biljana Marković, mogao biti izmijenjen.

Pomoćnik ministra juče je, predstavljajući mjere za redefinisanje organizaciono-ekonomske i kadrovske pozicije JP "Šume RS", rekao i to da ovo javno preduzeće ima višak radnika, ali da je planirano da se ti radnici uposle na novim proizvodima, kao što su korišćene drvne biomase, plantažni uzgoj, sakupljanje sporednih proizvoda šuma.

Pored toga, biće izrađen i jedinstveni pravilniko o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, utvrđena položajna renta, a biće i kategorizovana šumska gazdinstva te uspostavljena stroga finansijska konsolidacija naplatom potraživanja i "blagovremenim izmirivanjem obaveza".

Mjere koje je predložila Vlada RS odnose se i na redovno usklađivanje cijena šumskih drvnih sortimenata s cijenama u okruženju i uslovima tržišta, izvršavanje planiranog fizičkog obima proizvodnje drvnih sortimenata, donošenje strategije i akcionog plana za suzbijanje nelegalnih radnji u šumarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije